Raadsel Obesitas met diabetes als gevolg opgelost

Array
We worden met z’n allen steeds dikker, onder andere omdat we vette voeding moeilijk kunnen weerstaan. Maar hoe leidt vetzucht (obesitas) tot het krijgen van diabetes (suikerziekte) type II en hart- en vaatziekten? Op die vraag vond fysioloog Wineke Bakker van VU medisch centrum bij muizen de verklaring. Insuline, het hormoon wat de suikerspiegel in het bloed regelt, is de boosdoener. Insuline kan zijn werk namelijk niet goed doen bij vetzucht. Dit fenomeen wordt ook wel vasculaire insuline resistentie genoemd.
Kleine bloedvaten regelen de bloeddruk en weefseldoorbloeding in het lichaam. Het hormoon insuline, wat de bloedsuikerspiegel regelt, speelt hierbij een essentiele rol. Het zorgt voor vaatvernauwing of vaatverwijding van de kleine bloedvaatjes. Vetzucht verstoort die vaatverwijdende functie van insuline en dus treedt er vaatvernauwing op. Dit leidt tot een verhoogde bloeddruk en slechte doorbloeding. Daardoor worden er minder suikers in de weefsels, bijvoorbeeld spieren, opgenomen en blijft het achter in het bloed. De bloedsuikerspiegel is hierdoor verhoogd, waardoor gesproken wordt van diabetes type II. Een verhoogd bloedsuiker op zijn beurt leidt tot meer insuline aanmaak, dit leidt tot verdere bloedvatvernauwing en zo is de cirkel rond.

Het onderzoek van Bakker leidt tot nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling van en het voorkomen van vaatvernauwing en verhoogde bloeddruk bij mensen met diabetes type II.

Bron: VUmc
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen