NictiZ: e-Health monitor 2010 volumes; reden tot zorg en aanleiding tot verbeteringen

Array

Nictiz komt vandaag met een  rapport wat  een overzicht is van de belangrijkste vormen van elektronische communicatie van patientgegevens tussen zorgaanbieders in Nederland. Het Nictiz concludeer dat er heel veel activiteit op het gebied van digitale communicatie van patientgegevens. Zij vindien dit een  heel erg positief gegeven. Wat volgens Nictiz leidt tot kwaliteitsslagen in de zorg, zoals overal waar succesvolle implementatie van elektronische communicatie plaatsvindt.

Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste kengetallen van de elektronische diensten gebaseerd op gegevens die ten tijde van het schrijven van het rapport bekend waren. Nictiz heeft wel grote zorgen. Er is sprake van versnippering, van gebrek aan volledigheid van de gegevens, twijfels over de betrouwbaarheid. Ook de veiligheid is een reden van zorg. Lang niet overal is beveiliging adequaat geregeld conform hedendaagse standaarden. Op veel plaatsen laat logging, authenticatie van gebruikers, etc. te wensen over. Patient toestemming is niet expliciet onderzocht, maar Nictiz is vrij zeker dat daar ook op af te dingen valt op veel plekken.
Het ontstaan van grote, breed georganiseerde regionale samenwerkingsorganisaties heeft een positieve invloed gehad op de kwaliteit en de veiligheid de aangeboden diensten. Zeer opvallend is de forse groei van praktisch alle genoemde vormen van communicatie in de laatste jaren. Dit is volgens Nictiz positief. Echter, het zet ook druk op de noodzakelijke agenda ter oplossing van de problemen en dus op de wetgeving, het ontwikkelen van landelijke standaarden en richtlijnen én het ontwikkelen van een landelijke infrastructuur ter ondersteuning van de (vele) initiatieven in het zorgveld.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen