Goede voorlichting over laatste levensfase kan angst wegnemen

Array

De mens is als de dood voor de dood. Dat is alleen te veranderen door goede voorlichting over de laatste fase van het leven, lang voor het leven. Als reactie op de discussie over de noodzaak van een inburgeringscursus pleitte Dick Swaab in 2002 in de Gezondheidsraad voor een verplichte ‘uitburgeringscursus’ voor alle Nederlanders. In zijn afscheidscollege geeft Swaab een eerste aanzet tot een dergelijke uitburgeringscursus, die een lacune moet vullen in zowel het medisch curriculum als in de kennis bij het algemene publiek.

Voorafgaand aan het afscheidscollege vindt een symposium plaats. Het programma omvat voordrachten over onder andere de euthanasiewet, reanimatie, hersendood, neuropathologie en de Nederlandse Hersenbank. Het symposium begint om 10.00 uur.

Donderdag 17 juni 2010, 16:00 uur
Afscheidscollege Neurobiologie
Het doode lijf schenkt leering…: Wat we over het leven leerden van dode hersenen
Locatie
Academisch Medisch Centrum/ AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
Zaal/kamer: Collegezaal 1

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen