Diabetes, van wetenschap naar praktijk

Array

Tips en tools voor de professional
Het aantal patienten met diabetes type 2 is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. De inzichten over de optimale behandeling van deze vorm van diabetes veranderen voortdurend. Onder invloed van wetenschappelijk onderzoek ontstaan niet alleen nieuwe inzichten over bijvoorbeeld de effecten van geneesmiddelen, maar ook over de wijze waarop mensen met type 2 diabetes omgaan met hun ziekte en hoe diabeteszorgverleners daarop moeten inspelen. Onderzoek roept echter ook altijd weer (nieuwe) vragen op.

Een voorbeeld. Onderzoek wijst uit dat het bij diabetes type 2 zaak is het glucosegehalte zo snel mogelijk omlaag te brengen. “Dankjewel”, zegt de diabetesprofessie, “maar dan hebben wij nog wel een aantal vragen: Geldt dat ook voor een behandeling waarin zowel het glucosegehalte als de bloeddruk als een gestoord vetspectrum streng worden behandeld? Zouden we mensen dan moeten screenen op diabetes? Leidt dat niet tot medicalisering met verlies van kwaliteit van leven van deze patienten? Hoe kan deze vorm van zorg het best worden georganiseerd? Wat willen de patienten eigenlijk zelf? Wanneer mogen we spreken van kwalitatief goede diabeteszorg?”

De uitgave ‘Diabetes, van wetenschap naar praktijk’ bevat in totaal vijftig tips voor de dagelijkse praktijk van de diabeteszorg, waarin dergelijke vragen worden beantwoord. Deze tips zijn ontleend aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen jaren plaatsvond in honderden Nederlandse huisartspraktijken.
Kortom: een nuttige gids die op toegankelijke wijze theorie en praktijk verbindt.

Over de auteur
Prof. dr. Guy E.H.M. Rutten, verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, richt zich voor wat betreft zijn onderzoeksactiviteiten op diabetes en cardiovasculaire complicaties, diabeteszorg in de eerste lijn en diabetes en klinische infecties. Hij is onder meer voorzitter van de DiHAG (Diabetes Huisartsen Adviesgroep) en van de Primary Care Study Group binnen de Europese Vereniging voor Diabetes Onderzoek (EASD).

Boekgegevens

Diabetes, van wetenschap naar praktijk / druk 1
G.E.H.M. Rutten

Druk: 1e
Jaar: 2010
Aantal pagina’s: 148
Prijs: € 26,75
ISBN: 9789023246183

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen