GGD wint 50.000 euro met diabetes aanpak

Array

GGD Hart voor Brabant behaalde de prijs in de wedstrijd ‘Weet jij het beter dan?’ van het Nationaal Actieprogramma Diabetes. De wedstrijd riep op tot het inzenden van ideeen voor verbetering van diabeteszorg en -preventie. De jury beoordeelde het GGD project voor Turkse diabetespatienten als beste professionele inzending.

Allochtone mensen hebben een grotere kans op diabetes. Zij leven vaak ongezonder en blijken veelal de leefregels niet te begrijpen of op te volgen. De GGD Hart voor Brabant ontwikkelde een interventie voor Turkse mannelijke diabetespatienten en hun echtgenotes. Doel: het zelfmanagement van de allochtone diabetespatient verbeteren, zodat de bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Een pilot gefinancierd door Fonds Nuts Ohra, het RIVM en de GGD. In samenwerking met de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Brabant, Tranzo, Universiteit Tilburg.Adviezen afgestemd op thuis
De echtparen volgen samen een cursus van 6 bijeenkomsten. Hierin verdiepen zij zich onder meer in de gezondheidsklachten en complicatie van diabetes en een gezonde leefstijl. Tijdens de cursus maken de echtparen leefstijlafspraken over voeding, bewegen en gebruik van medicijnen. Alle adviezen van de Turks sprekende cursusleidster, gastdocenten en een Turkse diabetespatient zijn afgestemd op de thuissituatie. Na de cursus volgt er een aantal huisbezoeken waarbij het naleven van de afspraken centraal staat. De deelnemers zijn erg positief en beseffen nu dat diabetes een chronische ziekte is.

50.000 euro
Naast dit idee won er ook nog een beste idee van een patient. Beide ideeen worden uitgewerkt tot een projectvoorstel en vervolgens ondergebracht in het actieprogramma. Per idee is hiervoor een bedrag van maximaal 50 duizend euro beschikbaar.

Kijk op de site van de diabetesfederatie voor meer informatie over wedstrijd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen