Intraveneuze voeding: van verlengen naar verbeteren van leven (Promotie)

Datum:  maandag 28 juni 2010,  15:30 uur
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus
mevrouw drs. G.J. Huisman-de Waal
Promotors
De heer prof. dr. T. van Achterberg, de heer prof. dr. J.B.M.J. Jansen
Copromotors
Mevrouw dr. L. Schoonhoven, de heer dr. G.J.A. Wanten
Titel promotie
Home Parenteral Nutrition. From prolonging to improving life

Beschrijving
Totaal parenterale (intraveneuze) voeding (TPV) is een levensreddende behandeling voor patienten die hun voedingstoestand niet met voeding via de darm op peil kunnen houden (darmfalen). Deze patienten moeten worden gevoed via een infuuslijn. Sinds het eind van de jaren zeventig wordt TPV ook in de thuissituatie toegepast.

De toediening via de bloedbaan is voor de patient een `levenslijn’. Complicaties in deze lijn zijn aanleiding voor ziekenhuisopname, de toegangsweg moet eventueel worden vervangen, en uiteindelijk zijn deze complicaties de voornaamste bedreiging voor het continueren van de behandeling.

Uit onderzoek van Getty Huisman-de Waal blijkt dat patienten regelmatig lijninfecties en verstopping van bloedvaten (trombose) hebben. Daarnaast komen vaak psychosociale problemen zoals vermoeidheid, depressie, sociale beperkingen en angst voor. Patienten ervaren daardoor een matige kwaliteit van leven.

Huisman-de Waal concludeert dat toekomstig onderzoek zich moet richten op het verminderen van complicaties van de toegangsweg en dat patienten meer ondersteuning nodig hebben bij de ervaren psychosociale problematiek.

Biografie
Getty Huisman-de Waal (Winssen, 1978) studeerde gezondheidswetenschappen in Maastricht. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze bij de afdelingen IQ healthcare en Maag-, Darm- en Leverziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituten Institute for Genetic and Metabolic Disease en Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Huisman-de Waal is verpleegkundig expert voor de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en tevens onderzoeker/docent op de afdeling IQ healthcare.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________