Prijs voor Friese samenwerking op gebied van innovatie en zorg

Array

De Best Practice Award 2010, de jaarlijkse prijs voor het beste initiatief in de sectoren zorg, welzijn en wonen is toegekend aan Noorderbreedte in samenwerking met Lable. Samen bedachten zij het Electronisch Zorgleefplan (EZLP). Het Friese initiatief biedt een oplossing voor een moeilijke vraag in de ouderenzorg: het verenigen van de bekostiging op basis van zorgzwaartepakketten, het behouden van persoonlijke zorg en tegelijkertijd het beperken van de steeds grotere administratieve lastendruk voor het zorgpersoneel.

De deskundige jury benoemde uit zestien genomineerden het initiatief van Noorderbreedte en Lable als winnaar. Op de belangrijkste criteria van de jury scoorde het EZLP het hoogst. Volgens het juryrapport is het EZLP is zeer gebruiksvriendelijk en helpt het om het ingewikkelde stelsel van zorgzwaartepakketten voor zowel de clienten als de zorgprofessional tastbaar en bespreekbaar te maken.

Met de prijs worden de eerste ervaringen van het personeel van Noorderbreedte bevestigd: “Ik ben een groot voorstander van het invoeren van het elektronisch zorgleefplan; het is overzichtelijk, duidelijk en eenvoudiger bij te houden dan de papieren versie.” sprak één van de deelnemers aan de testfase in een interview.

Zorginstellingen staan voor de moeilijke opgave om een balans te vinden tussen de individuele zorgvraag en het beschikbare budget vanuit het zorgzwaartepakket van de client. Het instrument maakt het mogelijk om in begrijpelijke taal zorgbehoeften en leefwensen te bespreken. Het EZLP geeft clienten en hun familie, het personeel en de instelling houvast in deze ingewikkelde en ten dele emotionele afwegingen. Het maakt ook de aanvullende inzet van mantelzorg of eigen bijdrage bespreekbaar en inzichtelijk. Dit alles wordt waargemaakt in een fraaie vormgeving die voor alle betrokkenen veel toegankelijker is dan papieren plannen of traditionele software.

Bijzondere samenwerking in Leeuwarden
De applicatie is in een proces van co-creatie tot stand gekomen. De ontwerpers en programmeurs van Lable liepen om het vraagstuk te doorgronden een paar dagen mee in de verzorg- en verpleeghuizen van Noorderbreedte. Daarna hebben zij samen met de verpleegkundigen, verzorgers en beleidsmedewerkers van Noorderbreedte de applicatie ontworpen en getest.

“Door als ontwerper een dag mee te lopen in de zorg begrijp je pas echt wat er nodig is. Je ontdekt dan pas echt de essentie van de problemen en de behoeften. Wij geloven niet in pagina dikke projectdocumenten en probleemanalyses. Zelf meemaken en voelen is voor ons de vaste werkwijze. Noorderbreedte durfde deze onorthodoxe manier van werken met ons aan en samen zijn we ontzettend trots op wat we bereikt hebben!” aldus Martin Kuipers van Lable.

In het afgelopen jaar is de applicatie niet alleen bij Noorderbreedte getest, zorginstellingen uit Twente en de Noordoostpolder hebben de afgelopen maanden ook meegedaan aan de test. In de testperiode is een uitvoerig gebruikersonderzoek gedaan door studenten Zorg en Welzijn van de NHL Hogeschool te Leeuwarden en Communicatie Wetenschappen van Universiteit Twente. De resultaten van het onderzoek bevestigen de vele positieve ervaringen en hebben geleid tot het besluit om door te gaan met de ontwikkeling en implementatie van het Electronisch Zorgleefplan bij Noorderbreedte.

Recente artikelen