Bekostiging zorg aan herijking toe

Array

Wie ook mijn opvolger wordt, hij of zij moet de bekostiging van de zorg herijken. Het is prima dat de vroegere betaling per verrichting is vervangen door de DBC’s. maar die belemmeren nu de samenwerking tussen professionals. Die is thans te veel gebaseerd op het aantal face-to-face contacten van professionals. Dat moet anders. Bekostiging kan ook plaats vinden op basis van het aantal internetcontacten, aanwezige infrastructuur en behaalde scoren op kwaliteitsindicatoren. Door het begrip prestatie op de juiste wijze te definieren krijgt de samenleving de zorg die zij wil. Of in woorden van mijn Amerikaanse collega minister voor volksgezondheid: you get what you pay: if you pay contacts, you get more contacts.

Woorden van deze strekking sprak minister Ab Klink aan het begin van het vierde nationale congres over recente ontwikkelingen in ketenzorg en geïntegreerde zorg. Dat vond plaats op vrijdag 2 juli op de Universiteit Utrecht. Driehonderd professionals, wetenschappers en beleidsmakers namen eraan deel. Voorzitter was de Utrechtse hoogleraar huisartsgeneeskunde Niek de Wit.

Guus Schrijvers

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen