Veilgheidsinstrumenten residentiële jeugdzorg beschikbaar

Array

Een goed beleid rond omgangsvormen, seksualiteit en seksueel misbruik is een belangrijke voorwaarde voor een sociaal en pedagogisch veilig klimaat en om grensoverschrijdend gedrag (tijdig) te kunnen signaleren. Een van de opdrachten voor organisaties die werken met en voor jeugdigen is het creeren van een veilig klimaat waarin de jeugdigen zich positief kan ontwikkelen. De nieuw beschikbare beleidsinstrumenten Veiligheid in de residentiele jeugdzorg kunnen voor deze organisaties dienen als kader om hun beleid aan te toetsen, te optimaliseren of als basis dienen voor de verdere vormgeving van dit beleid.

In het rapport Ruimte en grenzen rond seksualiteit – Beleid van instellingen voor 24-uurs jeugdzorg op het gebied van seksualiteit (augustus 2008) vraagt de inspectie Jeugdzorg aandacht voor veiligheid, positieve omgangsvormen, het seksualiteitsbeleid en evaluatie van (bijna) incidenten. Zij signaleerde dat er bij verschillende organisaties nog lacunes zijn op dit gebied.
De praktijk wijst uit dat seksualiteit bij de meeste organisaties nog los staat van het algemene bejegeningsbeleid. De nadruk ligt vaak op het reageren op incidenten, terwijl veel incidenten voorkomen kunnen worden als seksueel misbruik wordt ingebed in een breder bejegenings- en seksualiteitsbeleid. Veel organisaties voor Jeugd en Opvoedhulp zijn dan ook bezig hun beleid verder vorm te geven. Professionals en managers maken herhaaldelijk duidelijk dat dit niet eenvoudig is. Het ontwikkelen, maar meer nog het implementeren van dit beleid blijkt een pittige opdracht, die veel van een organisatie, haar medewerkers en clienten vraagt. MOVISIE heeft in samenwerking met het veld een reeks beleidsinstrumenten voor de residentiele zorg uitgebracht die blijkt te voorzien in de behoefte aan een leidraad voor de organisaties.

Veiligheid in de residentiele jeugdzorg
De nieuw beschikbare beleidsinstrumenten Veiligheid in de residentiele jeugdzorg zijn gebaseerd op ‘Van incident tot fundament’, dat in 2006 is geschreven vanuit een jarenlange ervaring en in samenwerking met instellingen uit de gehandicaptenzorg en de GGZ. Deze instrumenten zijn, mede door subsidie van de provincie Noord Brabant, in samenwerking met Brabantse instellingen voor residentiele jeugdzorg (Tender; Bijzonder Jeugdwerk Brabant; de Zuidwester; de Combinatie, Orthopedagogisch Centrum Brabant en de Widdonck) aangepast voor de residentiele jeugdzorg. De instrumenten bieden ook handvatten voor instellingen die werken met LVG-kinderen en -jongeren.

De instrumenten zijn te bestellen via onze website www.movisie.nl/huiselijkenseksueelgeweld en klik in het linkermenu op ‘Veiligheidsbeleid in instellingen’. Na bestelling krijgt men de instrumenten na enige tijd ook digitaal toegestuurd.

Op bovengenoemde webpagina vindt u ook informatie over ons trainingsaanbod voor de residentiele jeugdzorg en downloadbare documenten met programma’s, materialen en websites rond seksuele vorming.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen