Vier jonge UvA-onderzoekers naar buitenland met Rubicon-subsidie

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten. De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 155 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Hiervan ontvingen 35 onderzoekers een beurs van NWO. Bij elkaar krijgen ze 1,7 miljoen euro.

De gehonoreerde UvA/AMC-onderzoekers:
Drs. C.J.J. Boogerd (Geneeskunde): Hoe ontstaan aangeboren hartafwijkingen?
Boogerd gaat de rol van het TBX20 eiwit op de aanleg van hartkleppen en hartspier bestuderen. Het eiwit is mogelijk betrokken bij aangeboren hartafwijkingen. Dit eiwit wordt uitgeschakeld in een muizenhart, om inzicht te krijgen in aangeboren hartafwijkingen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California, San Diego (VS).

Dr. S. van Gaal (Psychologie): Het meten van bewustzijn in beschadigde en gezonde hersenen
Van Gaal gaat hersenactiviteit meten bij gezonde mensen en bij patienten met bewustzijnsproblemen. Bijvoorbeeld bij mensen in die in een coma verkeren of in een vegetatieve staat. Hierdoor kan hij achterhalen hoe het brein ons bewustzijn genereert en wat er mis gaat als we het verliezen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Neurospin Institute (Frankrijk).

Drs. L. Huijse (Natuurkunde): Vreemde materialen begrijpen met zwarte gaten
Somhttp://www.uva.nl/actueel/mige materialen hebben bijzondere eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld weerstandsloos stroom geleiden of kennen eindeloos veel laagste energietoestanden. Materialen met dit soort bijzondere eigenschappen zijn vaak nog slecht begrepen. Huijse probeert meer inzicht in deze materialen te krijgen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Harvard University, Cambridge (VS).

Dr. M.T.M. Momhttp://www.uva.nl/actueel/mersteeg (Biologie): Hoe wordt het hart bestuurd?
Het ritme en de kracht van het hart worden via zenuwen vanuit de hersenen gestuurd. Momhttp://www.uva.nl/actueel/mersteeg gaat bestuderen hoe de verbindingen tussen hart en hersenen tot stand komen en welk mechanisme daaraan ten grondslag ligt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het University College London (VK).

Bron: UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen