Bossche uroloog past nieuwe operatietechniek toe bij nefrectomie

Array

Vorige maand werd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch als eerste in Nederland een zogenaamde single port nefrectomie gedaan. Uroloog dr. Harrie Beerlage verwijderde een nier door een kijkoperatie via één sneetje in de navel van ongeveer 2 cm. Normaal zijn voor een dergelijke operatie drie tot vijf sneetjes in de buik nodig. De operatie duurde ongeveer drie uur en het herstel van de patient na de ingreep was heel voorspoedig.

Dr. Beerlage heeft om deze techniek te kunnen toepassen uitgebreide trainingen gevolgd o.a. in Leipzig en Parijs. Een nierverwijdering op deze manier is veel lastiger voor een  uroloog om uit te voeren. Maar het grote voordeel voor de patient is dat er over enige tijd vrijwel geen litteken meer te zien zal zijn, omdat dit in de rand van de navel is gelegen. Het is nadrukkelijk niet zo dat alle nieroperaties op deze manier gedaan kunnen worden, maar indien mogelijk wordt de nieuwe operatietechniek als keuze aan de patient voorgelegd.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen