Gezond of niet?

Array

Als je in de supermarkt langs de schappen wandelt, word je aandacht vaak getrokken door etenswaren die door hun naam of verpakking een gezonde indruk maken.

Met alle goede bedoelingen om gezond te eten is het goed mogelijk dat je kiest voor producten die claimen yoghurt of thee te bevatten, of gemaakt zijn van meergranen. Als je toch al gevoelig bent voor wat er op de verpakking staat, dan is het wellicht aan te raden om echt even het etiket te lezen om te zien wat erin zit. Producten met gezond klinkende namen zijn namelijk niet altijd zo gezond als ze lijken. Enkele voorbeelden:

  • Rijstwafels met chocolade of karamel: Gewone rijstwafels die zijn gemaakt van volkoren bruine rijst zijn een gezonde snack met weinig calorieen. Maar zodra je er chocolade of karamel over doet, dan kun je beter een handje fruitdrop nemen – dit heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieen en koolhydraten maar minder natrium.
  • Yoghurtrozijnen: Als je denkt dat dit een manier is om aan voldoende yoghurt en fruit te komen, let op. De rozijnen zijn namelijk gedoopt in een klein beetje yoghurtpoeder met vet. Het aantal calorieen op het etiket lijkt laag, maar dat komt omdat de eenheden klein zijn. Rozijnen tellen mee als fruit, maar omdat ze gedroogd zijn, zijn de porties klein. Je kunt rozijnen beter eten in een kom met verse yoghurt; dit is zowel lichter op je maag als gezonder.
  • Broodje tonijnsalade: Niet alles met vis is automatisch gezond, het hangt er helemaal van af hoe het bereid is. Een broodje tonijnsalade bijvoorbeeld, is meestal bereid met normale mayonaise (met 100 calorieen per eetlepel) en kan net zoveel calorieen en vet bevatten als een hamburger. Probeer eens magere kalkoen of kippenborst of probeer zelf eens tonijn uit blik te combineren met Hüttenkäse of avocado, een veel gezonder alternatief.
  • Mueslirepen: Muesli klinkt erg gezond en volkoren, maar veel mueslirepen zijn nauwelijks volkoren te noemen en bevatten enorm veel suiker. Er zijn tegenwoordig een aantal merken die speciale suikerarme en vetarme mueslirepen verkopen. Vandaar, lees het etiket eventjes goed.
  • Groente- en fruitchips: Ook al is een chip gemaakt van een schijfje appel, het is nog steeds gefrituurd in vet, dus vol calorieen. Slimmer is het om groente en fruit gewoon puur te eten. Mocht je dan toch enorm zin hebben in wat zouts en knapperigs, probeer dan een handje noten of een volkoren zoutje.
  • IJsthee: Zelfgemaakte ijsthee van theezakjes of theebladeren is een gezond en dorstlessend drankje, maar het wordt wat anders als je kant-en-klare ijsthee koopt. Hierin zitten vaak toegevoegde smaakstoffen en suikers. In sommige gevallen zit er bijna een kopje suiker in elk pak ijsthee. Het is dus slimmer en gezonder om zelf ijsthee te maken. Een klein beetje suiker erbij voor de smaak en je hebt een lekkere en voordelige ijsthee.
Herbalife

Susan Bowerman is a consultant to Herbalife.
Susan Bowerman is the Assistant Director of the UCLA Center for Human Nutrition, and is a Registered Dietitian and a Board Certified Specialist in Sports Dietetics. She graduated with Distinction in Biology from the University of Colorado, and received her Master’s degree in Food Science and Nutrition from Colorado State University.

Recente artikelen