Training omgaan met klachten en fouten

Array
Een klacht over het professionele handelen is vaak ingrijpend en emotioneel. Wat zegt de wet en hoe kunt u het beste reageren? Leer het tijdens de Training omgaan met klachten en fouten in de medische praktijk.
Een klacht over het professionele handelen is vaak een ingrijpende en emotionele zaak. Juist daarom is het belangrijk dat medici en praktijkmedewerkers op de hoogte zijn van de mogelijkheden die de wet de patient biedt om een oordeel over de juistheid van het handelen in de praktijk te verkrijgen. Daarnaast is het essentieel dat de hupverleners weten wat er van hen wordt verwacht en wat hij kan doen om te zorgen dat het conflict met de patient zoveel mogelijk in een vroeg stadium wordt opgelost.
Deze thema’s zullen tijdens deze juridische nascholing centraal staan. De nascholing beo

ogt dat – als er dan een patient toch een klacht indient – de medicus niet het gevoel zal hebben in het diepe te worden geworden, maar dat hij handvatten heeft voor zijn handelen in dezen.


Doelstelling van de nascholing
  • De deelnemer heeft inzicht in de verschillende wijzen waarop hij aansprakelijk kan worden gesteld door patienten.
  • De deelnemer heeft inzicht in de verschillende juridische procedures en wat er van hem in die procedures wordt verwacht.
  • Aan de hand van de bespreking en analyse van de valkuilen en de casuïstiek is de deelnemer  beter in staat om in zijn eigen praktijk de risico’s te onderkennen en adequater daarop te reageren, dan wel maatregelen in preventieve zin te nemen.
  • Het op gang brengen van een bewustwordingsproces dat elke professional in de praktijk fouten kan maken, dat voor de huidige patient de drempel om een klacht in te dienen lager ligt dan in het verleden en hoe men hierop kan anticiperen.
Het juridische ochtend programma wordt op een interactieve manier verzorgd door Jolanda van Boven. In de middag komt de Communicatie rondom klachten en fouten aan bod: Het voeren van het gesprek met een patient die een klacht heeft ingediend; wat zijn de do’s en dont’s?
  • Hoe reageer je op een ontevreden patient?
  • Wat zijn de valkuilen bij een agressieve patient?
  • Over welke communicatieve strategieen zou een hulpverlener moeten beschikken?
‘U kunt als deelnemer voorafgaand aan het seminar een praktijkcasus indienen die tijdens het seminar op 30 september door Jolanda van Boven geanonimiseerd behandeld wordt.

Tevens kunt u, als deelnemer aan het seminar, ook na het seminar contact opnemen met de spreker voor een advies. Hierbij geldt dat het gratis is als het antwoord op een vraag binnen 10 minuten gegeven kan worden. Indien er meer tijd voor nodig is, zal er tussen u en de spreker nadere afspraken over de vergoeding worden gemaakt.’

Meld u  aan voor de training omgaan met klachten en fouten in de medische praktijk

Recente artikelen