24 Gezondheidscentra doen indicatiestelling

Array

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) indiceert in de 24 grootste gezondheidscentra van Nederland. Indicatiestellers zijn daar op locatie aanwezig. Mede hierdoor lukt het om de doorstroomtijd voor een indicatiebesluit te verkorten. In 2009 ontving 64% van de 1,2 miljoen aanvragers een besluit binnen veertien dagen. Vijf procent moest meer dan zes weken wachten. Het aantal aanvragen in 2009 was ongeveer even hoog als in 2008. Zeven van de tien aanvragers was ouder dan 65 jaar. Van de aanvragers had tweederde een lichamelijk klacht die leidde tot het indiceren van zorg. De overige aanvragers waren kort gezegd dement, psychiatrisch patient of verstandelijk beperkt. Alleen psychosociale problemen vormden in 2009 geen reden meer om zorg toe te wijzen. Het aantal personeelsleden daalde van 2.249 naar 2011 per 1 januari 2010. al deze gegevens citeer ik uit het Jaarverslag2009 van het CIZ. Dat verslag heeft als titel: Hoge ambities in een jaar van vernieuwing en kwam deze week uit.

Guus Schrijvers

Prettige vakantie en prettige zomer gewenst
Dit zijn de de laatste berichten voor mijn vakantie. Ik vertrek met partner en kinderen voor een kampeervakantie naar Noord Spanje en Portugal. Ik zal in de komende weken de berichten missen, die zo veel ruimte bieden voor mijn nieuwe kennis, ervaringen en emoties van de  afgelopen week. Ik wens iedereen die blijft werken een plezierige zomer. Wie ook op vakantie gaat: rust lekker uit en kom gezond terug. Tot zondag 22 augustus.

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen