Duitse regering houdt de ketenzorg overeind

Array

Op het vierde nationale ketenzorgcongres op 2 juli hield Evert Jan van Lente een plenaire voordracht (Klik hier voor de PPP) Deze uit Nederland afkomstige gezondheidseconoom en grondlegger van de bekostiging van de Duitse Disease Management Programma’s vertelde toen, dat de Duitse regering op zaterdag 3 juli ging beslissen over bezuinigingen in de zorg. De bekostiging van ketenzorgprogramma’s liep op die dag om twee redenen gevaar. Ten eerste ziet de zittende Duitse regering de ketenzorg als een links idee, bedacht door SPD en de Grünen. Ten tweede is die bekostiging als laatste  in de zorgverzekering gekomen en zou er, volgens een oude economische wet, als eerste weer uit kunnen: Last In First Out.

Op 3 juli heeft het Kabinet van Angela Merckel besloten de bekostiging van ketenzorg overeind te houden. Evert Jan van lente mailt daarover het volgende: De regering heeft de Disease Management Programma’s (DMP’s) bij ons niet aangetast. Ze gaan dus gewoon verder. Ik denk wel, dat er volgend jaar over de bijzondere toelage voor de zorgverzekeraars (180 €) uit het Gesundheitsfonds gepraat gaat worden. En dat is ook niet onterecht, omdat het de zorgverzekeraars ondertussen duidelijk moet zijn, dat het zich ook zonder die toelage loont om DMPs aan te bieden. De voorstellen van de regering worden in de pers als moedeloos en als Armutszeugnis betiteld. De premies worden verhoogd (van 14,9% naar 15,5%).

Er wordt bezuinigd  bij ziekenhuizen, zorgverzekeraars, en een beetje bij andere partijen. In plaats van DMP’s heeft de Duitse regering besloten de goede betaling van de huisartsen terug te draaien (een bijzondere Duitse situatie, omdat de Kassenärztliche Vereinigungen vaak door de medisch specialisten gedomineerd worden). Dat zorgt nu voor een opstand van de huisartsen organisatie tegen de plannen. In september moet het wetsvoorstel in het parlement aan de orde komen. Dan zullen we zien wat er van de voorstellen overblijft. Het regeringdocument met bovengenoemde voeg ik bij. Hartelijke groet uit Berlijn.

Wie het regeringsdocument wil inzien, stuurt een mail naar mijn secretaresse Annet Esser op [email protected]. Ik  waarschuw wel: het stuk niet te begrijpen zonder een groot kennis van Duitse regeringstaal. Tot zover dit bericht. In de Masterclass  Geïntegreerde zorg aan chronische zieken komen de Duitse DMP’s uitvoerig aan de orde. Zie het bericht hierboven.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen