Aids-top blijft blind voor potentie vrouwencondoom

Array

Hiv/aids-, gezondheids- en mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek geuit op het beschamende achterblijven van fondsen en politieke wil om het vrouwencondoom wereldwijd, maar vooral in de hiv/aids-risicolanden, op de kaart te zetten als effectief middel tegen de epidemie. De vraag naar het vrouwencondoom in risicolanden is enorm, maar aanbod is er nauwelijks.

Op de 18e tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie in Wenen, die deze week plaatsvindt, was dit onderwerp van de persconferentie van Universal Access to Female Condoms (UAFC) Joint Programme, Center for Health and Gender Equity (CHANGE) en Oxfam International. Ook UNAIDS (het overkoepelende hiv/aids-programma van de Verenigde Naties) noemt het vrouwencondoom als de sleutel in het gevecht tegen de epidemie.

Beste middel tegen dood voor vrouwen in risicolanden
Het vrouwencondoom is het enige middel waarmee vrouwen zichzelf kunnen beschermen tegen hiv/aids, zonder afhankelijk te zijn van de goodwill van de man (om een condoom om te doen). Vrouwen kunnen het vrouwencondoom van tevoren inbrengen, zodat het vrijen niet onderbroken hoeft te worden. Onderzoek laat zien dat acceptatie van het vrouwencondoom hoog is: veel mannen en vrouwen merken er tijdens het vrijen minder van dan van het mannencondoom.

Carol Nawina Nyrienda (coördinator Community Initiative for TB, HIV/AIDS & Malaria (CITAM+) in Zambia), door haar echtgenoot met hiv besmet, benadrukt het voordeel dat de vrouw zelf de regie heeft over het gebruik van het vrouwencondoom. “Vrouwen in ons deel van de wereld kunnen niet op hun partners rekenen om hen te beschermen tegen hiv en onbedoelde zwangerschap.”

Bovendien slaat het vrouwencondoom twee vliegen in een klap: het is tegelijk een effectief anticonceptiemiddel. Belangrijk, want onbedoelde zwangerschappen zijn in veel ontwikkelingslanden een belangrijke doodsoorzaak. In delen van Afrika is moedersterfte zelfs doodsoorzaak nummer 1 bij meisjes van 13-19 jaar, boven aids of honger.

Aanbod blijft enorm achter bij vraag
Ondanks de grote vraag naar het vrouwencondoom in ontwikkelingslanden, blijft het aanbod achterwege. In de Sub-Sahara landen, waar 80% van alle hiv-geïnfecteerde mensen ter wereld woont, is maar één vrouwencondoom beschikbaar per jaar per 300 vrouwen. Terwijl meer dan 60% van de hiv-geïnfecteerden daar vrouw is. In sommige delen van Afrika is zelfs 75% van nieuw geïnfecteerde jongeren een meisje.

Internationale donoren en overheden die strijden tegen aids, moeten het vrouwencondoom daarom hoog op de agenda zetten. Goede beschikbaarheid in de risicolanden en adequate voorlichting over het gebruik, zijn relatief goedkope, eenvoudige en zeer effectieve manieren om verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. “Er moeten voorlichtingprogramma’s komen die mensen uitleggen hoe je het vrouwencondoom gebruikt en hoe je voor jezelf opkomt bij het vrijen”, zegt Lucie van Mens, coördinator van UAFC (Universal Access to Female Condoms) Joint Programme.

Concrete aanbevelingen zijn:
– Overheden moeten de promotie van het vrouwencondoom binnen bestaande ontwikkelingshulpprogramma’s inzetten.
– Het vrouwencondoom en de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen moet onderdeel zijn van alle hiv/aids-programma’s van overheden en institutionele donoren.
– Het vrouwencondoom moet verder worden ontwikkeld, om productvarianten te kunnen aanbieden en de prijs per stuk goedkoper te maken.

About Universal Access to Female Condoms (UAFC) Joint Programme
The UAFC Joint Programme aims at making the female condom available for an affordable and sustainable price and promotes variety and choice. UAFC Joint Programme is a partnership between four Dutch organisations: Oxfam Novib, World Population Foundation, i+solutions and the Ministry of Foreign Affairs of The Netherlands. In Nigeria and Cameroon, there are large scale UAFC country programmes with the aim to create demand for the female condom. The Nigerian program is lead by the Society for Family Health (SFH) and the program in Cameroon by Association Camerounaise pour le Marketing Social (ACMS). For more information visit www.condoms4all.org.

About the Center for Health and Gender Equity (CHANGE)
The Center for Health and Gender Equity (CHANGE) is a U.S.-based non-governmental organization that seeks to ensure that U.S. international policies and programs promote sexual and reproductive health and rights through effective, evidence-based approaches to prevention and treatment of critical reproductive and sexual health concerns, and through increased funding for critical international programs and institutions. For more information, visit www.genderhealth.org

About Oxfam International
Oxfam is an international confederation of 14 like-minded organizations working together and with partners and allies around the world to bring about lasting change.We work directly with communities and we seek to influence the powerful to ensure that poor people can improve their lives and livelihoods and have a say in decisions that affect them. More information: http://www.oxfam.org/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen