Waterlandziekenhuis ontslaat rugspecialist de Bruin

Array
De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft, na overleg met het bestuur van de medische staf, besloten afscheid te nemen van orthopedisch chirurg C.W. de Bruin. Directe aanleiding is een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie – met 2 orthopedisch specialisten van buiten – aan de raad van bestuur waarin wordt geconcludeerd dat betrokken chirurg ‘een te groot risico vormt’ voor het ziekenhuis en derhalve de patienten. Dit vanwege de manier waarop hij patienten informeerde en zijn werkwijze bij wervelkolom-operaties.

Naar aanleiding van een tweetal berispingen door het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Amsterdam – waar 2 patienten over de heer De Bruin hadden geklaagd – had het Waterlandziekenhuis in maart besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Het ziekenhuis was gedurende het onderzoek al met de orthopedisch chirurg overeengekomen dat hij zijn werkzaamheden zou staken.

Patienten, bekend bij het Waterlandziekenhuis, die hebben geklaagd over het handelen van de heer De Bruin, zijn of worden op korte termijn uitgenodigd voor een individueel gesprek. Ook kunnen zij met vragen terecht bij het ingestelde Nazorgteam. Telefoon (0299) 457 750.

De heer De Bruin, die 25 jaar in het ziekenhuis heeft gewerkt, was aanvankelijk de enige specialist in het Waterlandziekenhuis die wervel-kolomchirurgie verrichtte. Sinds 2008 is er een multidisciplinair team actief. De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis gaat zich nu bezinnen op de vraag of wervelkolomchirurgie in het ‘Rugcentrum Waterland’ in de huidige vorm wel moet worden voortgezet. De overige activiteiten van de rugkliniek kunnen eventueel in het reguliere ziekenhuis worden ondergebracht.

De heer De Bruin werkte de helft van zijn tijd in de gespecialiseerde rugkliniek en de andere helft op de afdeling algemene orthopedie, waar o.a. patienten met problemen aan heupen en knieen worden behandeld. Raad van bestuur en bestuur medische staf lijkt het niet wenselijk dat hij deze kant van zijn activiteiten nog wel zou voortzetten.

Een en ander is aanleiding voor de raad van bestuur geweest alle afdelingen van het Waterlandziekenhuis te vragen hun patientenveiligheidssystemen eens goed tegen het licht te houden. Er zal ook een externe toets op plaatsvinden.

Samenvatting onderzoeksrapport

Bron: Waterlandziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen