DBC/DOT: Veel ziekenhuizen nemen deel aan het simuleren

Array

De NVZ is gestart met het project simuleren. Inmiddels hebben 18 ziekenhuizen aangegeven dat ze deelnemen via de DOT Effecten Analyse. Een groot aantal ziekenhuizen heeft aangegeven te willen participeren, hierover zullen binnenkort verdere afspraken worden gemaakt. Om deel te nemen aan fase 1 van de simulatie adviseren wij u zo spoedig mogelijk een besluit te nemen over deelname.

Fase 1: volledigheid productstructuur testen
In fase 1 van de simulatie wordt getest of de productstructuur voldoende betrouwbaar is om in 2012 over te gaan op declaratie via DOT. De data uit de ziekenhuizen worden gesimuleerd, met als doel inzicht te krijgen in de volledigheid van de productstructuur. Daarnaast wordt inzichtelijk of de basisregistratie in de ziekenhuizen de volledigheid biedt die nodig is om er zorgproducten van af te leiden.

Expertgroep ontwikkelt wijzigingsvoorstellen
De uitkomsten van de simulatie worden besproken met de expertgroep. In deze groep participeren 10 medewerkers uit ziekenhuizen. In de expertgroep worden wijzigingsvoorstellen voorbereid, die na toetsingdoor de stuurgroep kunnen leiden tot een wijziging in de productstructuur voor 2012. Eventuele grote wijzigingen worden opgenomen op de doorontwikkelagenda voor de DOT-structuur.

Indienen ‘fouten productstructuur’
In de afgelopen maanden is in een aantal ziekenhuizen al ‘schaduwgedraaid’ met DOT. Helaas bleek het niet mogelijk om de registratieregels in de ziekenhuissystemen in te bouwen, waardoor het niet volledig kon worden uitgevoerd. Ondanks deze beperking zijn er onvolledigheden in de productstructuur gevonden. Graag ontvangen wij de geconstateerde fouten, zodat we met de expertgroep een wijzigingsvoorstel hiervoor kunnen ontwikkelen. ‘Fouten’ kunnen worden gemeld via: mailto:dot@nvz-ziekenhuizen?subject=Simuleren

Inzicht in analyse van de landelijke simulatie

De simulatie zal de komende tijd veel aan het licht brengen. Resultaten worden verwacht in twee fasen:

1. De uitkomsten uit de simulatie waarvoor in de expertgroep een wijzigingsvoorstel wordt voorbereid. Middelen die ondersteuning bieden bij het inzicht geven, worden op dit moment ontwikkeld.

2. De wijzigingsvoorstellen die vervolgens ingediend worden bij DBC-onderhoud.

Voor de eerste fase wordt op dit moment een middel ontwikkeld dat inzicht kan geven. Voor wat betreft de tweede publiceert DBC-onderhoud een lijst op haar website. In deze lijst wordt inzichtelijk welke wijzigingsverzoeken zijn ingediend en of ze tot wijziging van de productstructuur zullen leiden.

De eerste resultaten van fase 1 van de simulatie worden op 24 september in het Technisch overleg en het Bekostigingsoverleg gepresenteerd.


Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen