Ziekenhuizen werken samen bij opleiden gespecialiseerde professionals

Array

Zes ziekenhuisorganisaties in Gelderland, Drenthe en Overijssel gaan nauw samenwerken bij de opleidingen voor de functies van operatieassistent, anesthesiemedewerker, Intensive Care verpleegkundige, Cardio Care verpleegkundige en Spoedeisende Hulp verpleegkundige. Aanleiding voor de samenwerking is de huidige krapte op de arbeidsmarkt voor genoemde functies. Door de handen ineen te slaan verwachten de ziekenhuizen zowel nu als in de toekomst kwaliteit en continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden aan de inwoners in het verzorgingsgebied van de betreffende ziekenhuizen. De ziekenhuizen benutten daarbij elkaars kennis en ervaring om tot vernieuwing van de inrichting van de gespecialiseerde ziekenhuiszorg te komen.

De deelnemende ziekenhuizen zijn Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn en Zutphen), Isala klinieken (Zwolle), Deventer Ziekenhuis, Ziekenhuis St Jansdal (Harderwijk), Zorgcombinatie Noorderboog (Meppel) en Saxenburgh Groep (Coevorden en Hardenberg). Op 5 juli hebben zij een convenant ondertekend waarmee de samenwerking wordt bekrachtigd.

Concreet zijn de ziekenhuizen met elkaar overeen gekomen om de capaciteit van de op te leiden professionals te verhogen, zodat de huidige schaarste gunstig wordt beïnvloed. Jaarlijks wordt nagegaan of de opleidingscapaciteit overeenkomt met de toekomstige gezamenlijke behoefte, op basis waarvan bijstelling kan plaatsvinden.

De ziekenhuizen onderzoeken ook of een vorm van gezamenlijk opleiden mogelijk is en helpen elkaar de (tijdelijke) tekorten en mogelijke overschotten op te vangen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een gezamenlijke pool van medewerkers en tot eventuele uitwisselingsprogramma’s. Daarmee wordt de deskundigheid van de individuele professional bevorderd en kunnen pieken en dalen in de ziekenhuizen worden opgevangen.

De ziekenhuizen hebben zich voorgenomen de afspraken in de nabije toekomst verder uit te breiden naar meer verpleegkundige functies en naar andere afdelingen waar sprake is van tekorten.

Het samenwerkingsconvenant geldt voor de komende twee jaar. Na een jaar zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden. Na het verstrijken van de looptijd kunnen de afspraken telkens met een jaar worden verlengd.

Bron: Isala Klinieken

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen