Iedere Nederlander kan arts waardering geven

Array

Hoe goed is uw arts?
Iedere Nederlander kan tegenwoordig op de website www.zorgkaartnederland.nl de huisarts, tandarts, ziekenhuis of fysiotherapeut beoordelen en waarderen. Daarmee wordt de kwaliteitsbeleving van zorgverleners en instellingen goed zichtbaar.

Samen de zorg beter maken, is het doel van deze website. “Ik kan mij voorstellen dat je als patient wilt weten wat de kwaliteit van het ziekenhuis is waar je een staaroperatie moet ondergaan. Wat is er dan mooier dat je bij het zoeken op dit ziekenhuis op een website terecht komt waar anderen hun ervaring opgeschreven hebben”, aldus een woordvoerder van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, een van de ondersteuners van het initiatief. “Een onafhankelijke waardering, waar je wat aan hebt. Niet door andere artsen, maar door mensen die in het zelfde schuitje zitten of hebben gezeten.”

“Je kunt ook de plaatselijke huisarts een waardering geven of de fysiotherapeut of tandarts waar je onder behandeling bent. Het mooie van de website is dat iedereen binnen zijn eigen dorp of stad zijn arts kan waarderen. Zeker als je ergens nieuw komt wonen, is het erg handig om de site te raadplegen. Hiermee wordt de zorg dichtbij de mensen gebracht.”

Op de website zijn inmiddels ruim 85.000 zorgverleners en zorginstellingen met hun gegevens opgenomen. De bezoeker kan zoeken op de naam van de zorgverlener, maar ook op organisatie, bijvoorbeeld huisartsenpraktijk, of beroep, zoals tandarts. Vervolgens verschijnen de gegevens van de betreffende zorgverlener of zorginstelling en kan een waardering worden gegeven op zes onderdelen.

Deze onderdelen betreffen: afspraken maken (was dit makkelijk), accommodatie (was deze schoon/toegankelijk), medewerkers (vriendelijk geholpen), luisteren (is uw vraag goed begrepen), behandeling (heeft de behandeling effect) en informatie (voldoende informatie over behandeling). De waardering varieert tussen het cijfer 1 en 10. Na het versturen van de waardering, wordt deze door een redactie beoordeeld en pas dan geplaatst op de website. Er wordt een strenge recensiecode gehanteerd, het moet geen klaagmuur worden. Uiteraard blijven de gegevens van de bezoeker daarbij geheel buiten beeld. Privacy is volledig gewaarborgd.

ZorgKaartNederland.nl is een initiatief van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, en de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF). Het initiatief wordt ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen