Aanpassingen die DNA toegankelijk maken

Array

De kern van bijna alle menselijke celtypes bevat ongeveer twee meter aan erfelijk materiaal (DNA). Het DNA zit stevig om histoneiwitten gewonden en vormt zo samen chromatine. Het is niet moeilijk voor te stellen dat het DNA hierdoor minder toegankelijk wordt. Om het DNA toch efficient te kunnen afschrijven gebruikt de cel verschillende chemische modificaties op de histoneiwitten. Deze modificaties helpen het DNA meer of minder toegankelijk te maken.

Een van deze chemische aanpassingen, tri-methylatie van histon H3 op lysine 4 (H3K4me3), correleert sterk met genen die actief zijn of in de toekomst snel aangezet moeten worden. In haar proefschrift beschrijft Radhika Warrier haar onderzoek naar menin, een tumor-suppressor-eiwit. Zij ontdekte dat menin nodig is voor het initieren van H3K4me3. Via interactie met de nucleaire receptoren VDR en PPARgamma speelt menin een belangrijke rol in parathyroid adenoma’s en tijdens vetceldifferentiatie.

Tevens ontdekte Warrier een nieuw mechanisme waarmee de cel tijdens de celdeling het afschrijven van bepaalde genen kan uitschakelen door middel van histonfosforylatie. Dit mechanisme geeft de cel de mogelijkheid om genen tijdelijk uit te zetten gedurende celdeling.
23-09-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Radhika Warrier, Geneeskunde
Proefschrift: Writers and readers of histone H3 methylation
Promotor 1: Prof. dr. H.Th.M. Timmers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen