Vrijheid in verantwoordelijkheid

Array

De Vrije Universiteit draagt met trots de term vrijheid in haar naam en de verantwoordelijkheid die we voelen voor de maatschappij en voor elkaar kenmerkt de VU al 130 jaar. Wat betekenen de VU, vrijheid en verantwoordelijkheid voor: Lex Bouter, rector magnificus.
Al bijna vier jaar draag ik als rector magnificus de eindverantwoordelijkheid voor het onderwijs en onderzoek aan de VU. We hebben kwalitatief goed onderwijs en excellent onderzoek tot onze ambitie verheven, waarbij de bijdrage die we hiermee leveren aan de samenleving leidend is. Die maatschappelijke betrokkenheid zit ons in de genen. We moeten onze successen ook claimen en met trots naar buiten brengen. Hoewel bescheidenheid de mens siert; het ‘doe maar gewoon’ zit meer in onze aard dan goed voor ons is. Terwijl we alle reden hebben om trots te zijn op de wijze waarop de VU zich in haar 130 jaar heeft ontwikkeld.
Het komende lustrumjaar staan we stil bij onze successen en kijken we naar de toekomst. De dynamiek in onderwijs en onderzoek is groot. Er zijn kansen en uitdagingen, zowel in nationaal als internationaal perspectief.

We vieren ons 130-jarig bestaan een heel jaar lang, onder meer tijdens de Opening Academisch jaar, de Dies en met drie feestelijke dagen eind mei. Voor studenten, medewerkers en alumni. Faculteiten zullen gedurende het jaar ook aanhaken met activiteiten – straks allemaal terug te vinden in de Lustrumagenda op deze site.
Voor mij zijn vrijheid en verantwoordelijkheid twee kernbegrippen in mijn werk. Ze vormen een kompas voor de koers in bestuur en beleid. Ik ben benieuwd waarmee anderen deze waarden – in relatie tot de VU-  associeren. Op deze plek zal maandelijks een nieuwe column verschijnen en als columnisten hebben we al een aantal interessante mensen benaderd, aan wie ik het stokje vol vertrouwen doorgeef.

Ik ontmoet u graag tijdens één van de lustumactiviteiten,

Lex Bouter

Lex Bouter is sinds september 2006 rector magnificus van de Vrije Universiteit. Hij is hoogleraar Epidemologie en was voorheen wetenschappelijk directeur van het EMGO Instituut (http://www.emgo.nl/) van het VUmc.

Recente artikelen