Risico-ouders sturen vragenlijst niet terug

Array

De Vragenlijst Ondersteunings Behoefte bij het Opvoeden in Zeeland (VOBO-Z) is een gestructureerd vraaggesprek dat een jeugdverpleegkundige kan gebruiken om (risico op) opvoedings- en ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen vroegtijdig te signaleren. De VOBO-Z combineert het perspectief van de ouders met de expertise van de verpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg. In een groep van 2000 kinderen van 18 maanden in Zeeland is de kwaliteit van de VOBO-Z in de afgelopen jaren onderzocht. In de maand juli kwam een tussenrapportage gereed, waarvan hieronder enkele hoofdpunten worden vermeld.

De VOBO-Z levert in samenspraak met de ouders direct bruikbare informatie op voor het bepalen welke en hoeveel zorg nodig is. Uit de studie van Julius promovenda Ingrid Staal en haar co-promotor dr. Henk van Stel blijkt dat met de VOBO-Z meer kinderen met hoog en verhoogd risico worden opgespoord dan alleen (zonder lijsten) met een niet-pluisgevoel. Volgens zowel de VOBO-Z als de combinatie van zelfrapportagevragenlijsten van andere onderzoekers heeft ongeveer één  op de vijf kinderen een verhoogd risico op opvoedings- en ontwikkelingsproblemen.

Er is een belangrijke responsbias: ouders met hoger risico volgens de VOBO-Z sturen significant minder vaak de zelfrapportagevragenlijsten terug.  Met ouders systematisch doornemen van hun zorgen en steunbehoefte op het brede terrein van opvoeding en ontwikkeling is een goede manier van risicosignalering door JGZ-professionals. Daarom is Implementatie van de VOBO-Z in de rest van Nederland thans zinvol.

Wilt u meer weten over de VOBO-Z, neem dan contact op met genoemde onderzoekers. Dit kan per mail via [email protected] en [email protected]. Beiden geven samen een workshop over de VOBO-Z op vrijdag 24 september tijdens het congres over Recente lokale, regionale, nationale en internationale ontwikkelingen in het professionele zorgaanbod van jeugdgezondheidszorg en opvoedondersteuning vanuit Centra voor Jeugd en Gezin een workshop. Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg, klik dan hier, lees de brochure, kom op 24 september naar dit congres en ontmoet vele collega’s, de hierboven genoemde onderzoekers en tal van beleidsmakers.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen