Melden overlijden kind lastig zonder vervolgonderzoek

Array

Artsen overleggen bij het overlijden van een kind niet altijd met de lijkschouwer, zo meldde de media vorige week.  Dat is niet zo verbazingwekkend, want deze meldingsplicht hangt nauw samen met de NODO-procedure die nog niet is ingevoerd, zo meldt de KNMG. Een advies van KNMG Consult over deze NODO-procedure ligt bij het Ministerie van Justitie. Verschillende artsenorganisaties, waaronder het Forensisch Medisch Genootschap en de KNMG, waarschuwden eind vorig jaar dat de invoering van alléén de meldingsplicht niet werkt. De financiering van het vervolgonderzoek, het zogeheten Nader Onderzoek Doodsoorzaak (NODO), was op dat moment namelijk nog niet rond. KNMG-directeur Beleid en Advies Lode Wigersma zei hierover tegen Medisch Contact: ‘Men weet gewoon niet wat men met een melding aanmoet. KNMG Consult heeft op verzoek van justitie in het voorjaar een advies gegeven over het NODO, maar daarover mogen we niets naar buiten brengen. Justitie is aan nu aan zet.’

De nieuwe wettelijke plicht hangt nu enigszins in de lucht. In situaties waarin artsen geen concrete aanleiding hebben om een niet-natuurlijk overlijden aan te nemen, maar evenmin met zekerheid de doodsoorzaak kunnen vaststellen, kan zonder ingevoerde NODO-procedure geen onderzoek zoals bedoeld in het NODO-protocol plaatsvinden. Wat er dan moet gebeuren, is onduidelijk en hangt af van lijkschouwer en eventueel OM. Met name voor de ouders is die onduidelijkheid onwenselijk.

Om mishandeling als doodsoorzaak bij het overlijden van kinderen op te kunnen sporen, is sinds 1 januari een meldingsplicht ingevoerd. Zij moeten nu altijd standaard contact leggen met de gemeentelijk lijkschouwer alvorens een verklaring van overlijden af te geven voor een minderjarige. Voordien hoefden artsen alleen bij twijfel over de doodsoorzaak contact op te nemen met een lijkschouwer.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen