MSD trekt de touwtjes weer strak aan, protesten stevig aan banden gelegd

Posters in het raam mogen niet

Gisteren heeft het management van MSD in Oss het personeel verboden nog langer artikelen, posters en T-shirts in het bedrijf op te hangen om te protesteren tegen het dreigende massaontslag. Het personeel is woedend heeft geen begrip voor deze oproep.  MSD lijkt hiermee de medewerkers monddood te maken. De mail is dan ook met veel onbegrip ontvangen. Volgens de leiding van het voormalige Organon heeft minister Van der Hoeven kennis genomen van het protest en hebben de werknemers daarmee hun punt gemaakt. Het nieuws kwam naar buiten via een weblog dat MSD-medewerker Alfred Heeroma voor Omroep Brabant bijhoudt. Hieronder de tekst van de mail die is rondgestuurd.

Email van Management aan medewerkers MSD Organon in Oss

” Sinds de aankondigingen van 8 juli zijn onze gebouwen een steeds grotere rol gaan spelen bij het uiten van protesten. Ramen, deuren, gangen en koffieautomaten zijn op meerdere plaatsen behangen met posters, T-shirts en dergelijke. Het management begrijpt de woede en de frustratie van velen van jullie heel goed en begrijpt ook dat jullie die zichtbaar willen uiten. Nu de minister van Economische Zaken maandag een bezoek heeft gebracht aan onze site en zij persoonlijk heeft mogen ervaren wat jullie van de situatie vinden, willen we jullie nu echter vragen om alle uitingen van protest te verwijderen. We hebben in Oss al jarenlang een beleid dat aangeeft dat medewerkers niet ongevraagd van alles mogen ophangen in de gebouwen en dat geldt ook in de huidige situatie.

Ook zijn er op deze site veel medewerkers die (de teksten op) de posters niet gepast vinden omdat zij bij MSD werken, dat prettig vinden en dat dus nog lange tijd hopen te doen. Wij hopen op jullie medewerking en begrip en willen jullie vragen ervoor te zorgen dat onze gebouwen spoedig ontdaan zijn van alle protestuitingen”.

Deze posters voor de ramen en de loshangende poster op pilaar mag wel omdat de brandweer hier goedkeuring aan heeft gegeven.


Dit mag dus wel omdat hier toestemming voor is gegeven

Bedrijfsbeleid

Monique Mols van MSD zegt dat het al jaren beleid is onder andere vanwege veiligheid dat er niets op ramen en deuren mag worden geplakt. Zaken die op ramen en deur worden geplakt hebben toestemming van MSD en brandweer nodig. Na 8 juli hebben ze deze regels wat losser gelaten maar nu wil men weer vasthouden aan dat beleid. Wel voegt ze er aan toe dat mensen gewoon dit soort zaken op de werkplek mogen hebben. Dus een artikel of poster op je prikbord of bureau mag. Ook met actie-shirt aan het werk is ook toegestaan. Nu de minister is geweest, wil het bedrijf weer vasthouden aan die voorschriften. En moeten binnen enkele dagen alle uiting waar geen toestemming voor is worden verwijderd.

Strategisch van MSD een minder goede keus. Door de medewerkers zo te beteugelen groeit de bereidheid om te demonstreren. De speculaties dat deze mail te maken zou hebben met een bezoek van  CEO Clarck in september naar Oss  blijken niet te kloppen.

Monique Mols van MSD: “Dick Clark komt NIET naar Oss in september. Er is uberhaupt geen bezoek gepland.

Ik weet dat dat verhaal de ronde doet maar het klopt niet.”
aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

4 thoughts on "MSD trekt de touwtjes weer strak aan, protesten stevig aan banden gelegd"

 1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  Gisteren trof ik een aantal Amerikaans medewerkers in de stad en had het idee dat ze weinig notie hadden van hetgeen zich hier in Oss afspeelt. Kan me voorstellen dat je prettiger door iemand ingewerkt wordt als je niet weet dat die wordt ontslagen nadat ze jou hebben ingewerkt. Ik ben benieuwd naar reacties en ervaringen van medewekers, die worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

 2. Jammer dat jullie de blog niet goed hebben gelezen. Ik heb namelijk alleen de term ‘onbegrip’ gebruikt. Het personeel is per definitie niet woedend; strijdvaardig is een betere term.

  Laat ook duidelijk zijn dat mail niet door mij naar buiten is gebracht, slechts het bestaan van de mail heb ik aangeduid.

 3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

  @ Alfred,

  Ik heb ook met andere mensen gesproken en die waren wel erg boos over de email. Maar gezien het feit dat ik ook aan jouw blog refereer heb ik het aangepast omdat het inderdaad lijkt alsof jij woedend bent.

  Ik heb overleg gehad met Monique Mols over de inhoud van de mail en ik heb hem van haar gekregen met de toestemming deze te plaatsen. Dus we hebben het artikel zorgvuldig behandeld. Met hoor en wederhoor.

 4. @ Janine,

  Bedankt dat je dit aangeeft en is wat mij betreft een correcte reactie. Ik wil alleen maar uiting geven aan de onvrede onder het personeel, maar niet het bedrijf schaden, daarvoor houd ik teveel van mijn werk, ondanks alle perikelen.

Comments are closed.

Recente artikelen