Grote trial over gezondheidsonderwijs gaat van start

Array

Aan de hand van de Gezonde School methode van het RIVM heeft het Julius Centrum  gezondheidsonderwijs ontwikkeld voor middelbare scholen. Ongezonde gedragingen beïnvloeden elkaar en komen vaak voor bij dezelfde leerlingen. Daarom is het ontwikkelde onderwijs gericht op zeven leefstijlen tegelijkertijd: bewegen, roken, alcohol, voeding, internet, ontspanning en seks (ook wel BRAVIOS-gedragingen genoemd).Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan peer education en het betrekken van de omgeving bij het onderwijs (zoals familie en de zorg).

In september 2007 is dit onderwijs geïmplementeerd op een middelbare school in Midden-Nederland en vulden de leerlingen een vragenlijst in over gezondheidsgedrag. In 2008 en 2009 waren er vervolgmetingen. Zie ook het bericht hierboven. In september dit jaar start een grote gecontroleerde studie bij vier middelbare scholen. In dat onderzoek wordt op twee scholen het gezondheidsonderwijs ingevoerd, op de andere twee scholen niet. Onderzocht wordt dan wat de effectiviteit is van het geïntroduceerde gezondheidsonderwijs op de verschillende leefstijlfactoren, psychosociale factoren en schoolprestaties. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met leidinggevend Julius onderzoeker dr. Rob de Leeuw via [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen