Millenniumgemeente Tytsjerksteradiel in actie tegen moedersterfte

Array

Om Millenniumdoel vijf, minder vrouwen sterven door zwangerschap, te halen vóór 2015 moet er nog veel gebeuren. Millenniumgemeente Tytsjerksteradiel wil hieraan bijdragen en komt in actie voor wereldmoeders. Op 10 september organiseert de gemeente een veiling van karweitjes en wordt in het geboortebos een speciale `wereldmoederboom’ geplant.

Aandacht voor moedersterfte
Om de millenniumdoelen en dan speciaal millenniumdoel 5 onder de aandacht te brengen ontvangt Tytsjerksteradiel op vrijdag 10 september de `estafette voor wereldmoeders’. Deze estafette bestaat uit een karavaan van oude Volkswagen busjes met Nederlandse moeders. Zij rijden langs millenniumgemeenten in Nederland om aandacht te vragen voor moedersterfte.

Veiling van karweitjes
De estafette wordt ontvangen bij Scherjons klompenmakerij en klompenmuseum in Noardburgum, waar een veiling van `karweitjes’ wordt gehouden. De leden van het college van burgemeester en wethouders, directie en raadsleden bieden karweitjes of activiteiten aan. Zo biedt burgemeester Polderman een excursie door de gemeente aan, verzorgt wethouder Rijpstra een Friese les, wethouder Fokkema organiseert een fiets- of wandeltocht, wethouder Schippers geeft een cursus boekhouden, griffier Dijkstra biedt zich aan als privé-chauffeur, gemeentesecretaris Dijk onderhoudt en maakt fietsen schoon en gaat algemeen directeur De Jager tuinieren. De opbrengst van de veiling gaat naar Simavi, een gezondheidsorganisatie die in de armste gebieden van ontwikkelingslanden aan de gezondheid van mensen (vooral moeders) werkt.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de wereldgemeenschap heeft beloofd om ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen in de millenniumdoelen. Met sommige doelen gaat het behoorlijk goed, anderen blijven ver achter. Nog steeds sterven circa 536.000 vrouwen onnodig in het kraambed omdat zorg en preventie tekort schieten.

Uitnodiging
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij deze veiling. Wie weet maakt u straks een excursie door onze prachtige gemeente met burgemeester Polderman. Op deze manier slaat u twee vliegen in één klap. U ziet uw eigen woongemeente eens op een andere en wie weet wel verfrissende manier en u werkt mee aan het verbeteren van de gezondheid van moeders in ontwikkelingslanden.

De veiling start op 10 september 2010 om 9.30 uur in het Klompenmuseum in Noardburgum (Dr. Ypeylaan 8). Kijk >>hier voor meer informatie over de veiling en de verschillende karweitjes.

Wij zien u graag op 10 september!

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen