Voormalig apotheker Dokteronline berispt

Array

Een Delftse apotheek die via internet medicijnen leverde, is vandaag berispt door het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg, dat meldt de NOS. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het Tuchtcollege tikten de apotheek op de vingers voor het leveren van medicijnen met een buitenlands doktersrecept. De apotheker wist volgens de instanties dat er geen betrouwbare relatie bestond tussen de arts en de verkoper en had daarom geen medicijnen mogen leveren.  Zowel het Instituut Verantwoord Medicijngebruik als de apothekers pleiten voor nieuwe regels. De apothekersorganisatie KNMP zegt dat er een maas in de Geneesmiddelenwet zit waardoor apothekers min of meer legaal meewerken aan dit soort praktijken. 

Dokteronline meldt via haar klantenservice dat er opnieuw een media-hetze tegen Dokteronline.com is gestart. Dokteronline zegt dat de NOS weer negatieve berichtgeving over Dokteronline.com naar buiten brengt, welke alleen maar tot doel heeft de website in negatief daglicht te plaatsen. De organisatie zegt, ondanks de berisping van de apotheker,  dat er structureel niet goed wordt onderzocht hoe de werkwijze van Dokterline.com werkelijk in elkaar steekt en welke veiligheidsmaatregelen er genomen zijn om verantwoord patienten, artsen en apothekers met elkaar te verbinden. De organisatie zegt dat er met opzet alleen negatief wordt bericht over Dokteronline.com.

Dokteronline.com zegt slechts een bemiddelingsplatform te zijn dat bemiddeling mogelijk maakt tussen vele Europese artsen, apotheken en patienten en onafhankelijk is van artsen en apotheken. Dokteronline zegt dat patienten via het Dokteronline.com platform volkomen legaal gebruik maken van bijvoorbeeld een Engelse (verzend)apotheek die niet eens in een grijs gebied valt. Dokteronline.com zegt geen Nederlandse organisatie te zijn, en erkent dat de samenwerking met de Multatuli Apotheek in Delft ten einde is. Daarom is Dokteronline.com van mening niks van doen te hebben met de Nederlandse inspectie, Nederlandse Zorgautoriteit etc.

Hoewel de Multatuli Apotheek in Delft niet meer aan de verzending van geneesmiddelen meewerkt, kunnen klanten nog steeds via de website een arts raadplegen en medicijnen bestellen, zo meldde het Pharmaceutisch Weekblad in juni van dit jaar. Volgens Dokteronline zelf worden geneesmiddelen nu vanuit ‘een Europese apotheek’ verstuurd. De bestuursrechter in Den Haag verbood apotheker Laurens Kahlé van de Multatuli Apotheek te leveren voor Dokteronline. Kahlé houdt zich volgens VWS nu aan die uitspraak. Hij maakte jaren gebruik van een maas in de wet en verzond voor de internetapotheek jaarlijks zo’n 25.000 bestellingen.De KNMP betreurt dat Dokteronline nog steeds in de lucht is en de verkoop van geneesmiddelen op deze manier kan voortzetten.

Het Ministerie van Volksgezondheid begint dit najaar met een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van de internetpillen.

Het kopen van medicijnen op internet is een groeiend probleem volgens de Inspectie. Ze waarschuwt om geen geneesmiddelen online te kopen. De Inspectie is bang dat nog meer mensen op internet geneesmiddelen gaan bestellen, als medicijnen uit het basispakket verdwijnen.

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen