Alcohol en jongeren. Een bezopen combinatie?

Array

Het drinken van alcohol op jonge leeftijd kan schadelijke gevolgen hebben voor jongeren. Het Catharina-ziekenhuis houdt op woensdag 22 september een thema-avond over dit onderwerp. De avond is met name bedoeld voor ouders van jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar. Ook mensen die vanwege hun werk of hobby regelmatig contact hebben met jongeren zijn van harte welkom. De thema-avond vindt plaats in de Wintertuin van het Catharina-ziekenhuis van 19.30 tot 21.30 uur. Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden via het volgende e-mail adres: [email protected]. U kunt zich ook telefonisch aanmelden tijdens kantoordagen tussen 9.00 en 16.00 uur bij het congresbureau: telefoon 040-239 6520.


Thema
Niet alleen als een jongere regelmatig alcohol drinkt, ook als hij of zij maar één keer te veel drinkt kan alcohol op jonge leeftijd grote gevolgen hebben voor de hersenen. De hersenen van deze groep zijn tot de leeftijd van 24 jaar namelijk nog volop in ontwikkeling. Alhoewel het menselijke lichaam het vermogen heeft om lichaamscellen te vernieuwen, gaat dat voor hersencellen echter niet op. Wat is afgebroken door alcohol wordt niet meer hersteld. Alcoholgebruik op jeugdige leeftijd is dus veel gevaarlijker en minder onschuldig dan het lijkt.

Sprekers
Kinderarts Rolf Pelleboer bespreekt wat de invloed van alcohol op het lichaam is. Ook vertelt hij wat er gebeurt als jongeren via de Spoedpost op de alcoholpoli van het Catharina- ziekenhuis komen. Kinderpsycholoog Leonie van Roozendaal licht toe hoe de alcoholschade zich in het dagelijks leven uit. Namens het regionaal project Laat je niet flessen vertelt projectleider Maartje Stokkermans wat de gemeenten in samenwerking met andere organisaties uit Zuidoost-Brabant doen om het alcoholgebruik onder jongeren in de regio terug te dringen. Zij zal tijdens haar presentatie ondersteund worden door Andries de Vries van de politie Brabant-Zuidoost.

Recente artikelen