Flevoziekenhuis met stip op 1 in AD Ziekenhuis Top 100

Array

Het Flevoziekenhuis heeft de eerste plaats veroverd in de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. Na de spectaculaire stijging van 68 plekken in 2009, van 97 naar 29, maakt het ziekenhuis dit jaar een even spectaculaire sprong naar de toppositie.  ‘Een ongelooflijk resultaat en hèt bewijs van een gezamenlijke topprestatie van specialisten, verpleegkundigen, medewerkers en vrijwilligers. We vragen veel van elkaar, maar krijgen er nu ook iets voor terug’, aldus Jeltje Schraverus, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Flevoziekenhuis.

De zorg in de ziekenhuizen is sterk opgeknapt. Er wordt beter gelet op doorligwonden en de zorg rondom borstkanker en herseninfarcten is verbeterd. Dat blijkt uit de Ziekenhuis Top 100 van het AD. Het Flevoziekenhuis in Almere komt als beste uit de bus. Dat is opmerkelijk, want in 2008 eindigde het nog als hekkensluiter.

Die positie is dit jaar voor het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Dat scoort slecht op het gebied van hartfalen en het aanpakken van ondervoeding.

“Ongeveer drie jaar geleden hebben we een fundamentele keuze gemaakt voor het zorgconcept Planetree en het kwaliteitsmodel Kaizen. Daar plukken we nu de vruchten van. En natuurlijk heeft ook de nieuwbouw ons veel kansen geboden om de zorg verder te verbeteren”, aldus de bestuursvoorzitter.

Fotobijschrift: De overhandiging van de plaquette door hoofdredacteur a.i. van het Algemeen Dagblad Peter de Jonge aan bestuursvoorzitter Jeltje Schraverus van het Flevoziekenhuis.

Meerdere oorzaken
Schraverus ziet meerdere oorzaken voor de grote sprong voorwaarts. “Uit de gegevens van het AD blijkt dat we ziekenhuisbreed prima scoren. Onze structurele aandacht voor kwaliteit betaalt zich steeds meer uit. Op diverse onderdelen hebben we verbeteringen in de zorg doorgevoerd en onze organisatie is patientvriendelijker geworden. Veel poliklinieken helpen hun patienten sneller en beter, indien mogelijk vaak op één dag. Daarnaast hebben we ook afgelopen jaar veel aandacht besteedt aan ICT en registratie. De vertaling van al deze factoren zie je terug in dit onderzoek. Belangrijke voorbeelden zijn het percentage patienten met doorligwonden dat is gedaald naar slechts 1,38% en de screening op ondervoeding van patienten. Ruim 73% van de patienten wordt na opname daadwerkelijk gescreend op ondervoeding. Zowel de verpleegkundigen als de computersoftware spelen hierin een belangrijke rol.”

Hoge scores
Voor deze zevende AD Ziekenhuis Top 100 is gebruik gemaakt van 31 kwaliteitscriteria, 23 daarvan richten zich op de zorg en 8 op patientvriendelijkheid en patienttevredenheid.
Het Flevoziekenhuis presteert op een aantal zorgindicatoren nog beter dan vorig jaar, en behaalt vaak een hoge score en soms zelfs de maximale. Heupoperaties na een gebroken heup vinden in het Flevoziekenhuis in maar liefst 97,8% van de gevallen plaats binnen 24 uur na opname. En het aantal patienten met doorligwonden na een heupoperatie ligt zelfs op 0%.

Vier criteria betreffen patientenkeurmerken die zijn vastgesteld en toegekend door patientenverenigingen. Het Flevoziekenhuis beschikt over al deze keurmerken. Daarnaast doet het ziekenhuis het onverminderd goed op kindvriendelijkheid van de zorg.

Blijven verbeteren
Nog steeds ziet bestuursvoorzitter Schraverus ruimte voor verbetering: “Hoger dan plaats 1 kan natuurlijk niet, maar we kunnen ons op diverse onderdelen nog steeds verbeteren. En dat gaan we ook doen. Zowel op de inhoud van de zorg als op de tevredenheid van patienten èn medewerkers. Onze medewerkers en vrijwilligers hebben zich de afgelopen jaren voor meer dan 100% ingezet in een – door de verbouwing – soms onrustige werkomgeving. Dat wij gezamenlijk toch dit resultaat hebben bereikt, is een groot compliment waard en een prikkel om op de ingeslagen weg verder te gaan.”

De volledige uitslag van de Ziekenhuis Top 100 is te lezen in het Algemeen Dagblad van zaterdag 4 september.

U kunt uw reacties of felicitaties in ons gastenboek plaatsen.

Voor de Top 100 is gekeken naar de medische kwaliteit en patientvriendelijkheid van ziekenhuizen. De medische gegevens heeft de krant van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de patientvriendelijkheid is beoordeeld op basis van gegevens van de stichting Kind en Ziekenhuis, patientenorganisaties en vergelijkingssite Independer.

Bron: Flevoziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen