Dr. Ingrid Mur legde theoretische basis voor implementatie

Array

Wie een elders bestaande zorginnovatie wil implementeren in de eigen instelling, heeft te maken met routine handelingen in de zorg, principes van de leiding (bijvoorbeeld wij doen alleen curatie en geen preventie) en vooroordelen bij professionals (bijvoorbeeld wij zijn geen fabriek, dus een zorgstraat is onmogelijk). Vaak betreft implementatie de vervanging van een oude routine in de patientenzorg door een nieuwe, bijvoorbeeld het vervangen van een face-to-face consult door een telezorg contact.

Als die routine indruist tegen principles en beliefs, wordt de innovatie of niet ingevoerd of in de praktijk niet gebruikt. Het is van belang de principles van de leidingen de beliefs van de professionals te achterhalen voordat innovatoren een routine veranderen. Dit veel te korte verhaal was sinds 1982 het onderzoeksthema van de Limburgse organisatie socioloog dr. Ingrid Mur die als hoofddocent samen met anderen de Faculteit Gezondheidswetenschappen te Maastricht van de grond trok. Op dinsdag 31 augustus ging Mur met pre-pensioen. Bij haar afscheid ging emeritus hoogleraar Ton de Leeuw in op het verschil tussen gebruiken en toepassen van een theorie (zie hieronder). Guus Schrijvers gaf college over de definities en onderzoeksmethoden van geïntegreerde zorg. Mur was mede-oprichter van het International Journal of Integrated Care.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen