KTC+ : een vernieuwend vervolgtraject voor de gesloten jeugdzorg

Array

Tot een paar jaar geleden konden jongeren met (zeer) ernstige gedragsproblemen voor wie gesloten plaatsing nodig was, alleen terecht in een justitiele jeugdinrichting. Sinds een wetswijziging per 1 januari 2008 is het mogelijk om deze jongeren in de gesloten jeugdzorg (ook wel Jeugdzorg+ genoemd) te behandelen. Binnen deze gesloten jeugdzorg krijgen jongeren de begrenzingen die zij nodig hebben om te kunnen leren hun gedrag te veranderen naar maatschappelijk geaccepteerd gedrag.

Vanuit de overheid is als doel gesteld het verblijf binnen de gesloten jeugdzorg zo kort en effectief mogelijk te laten zijn. Jongeren komen na hun verblijf binnen gesloten jeugdzorg in aanmerking voor een (vervolg)behandeling binnen reguliere jeugdzorg. De overstap van gesloten jeugdzorg naar reguliere jeugdzorg blijkt op dit moment voor vele jongeren te groot, waardoor zij genoodzaakt zijn langer binnen gesloten jeugdzorg te verblijven.

Inzetbaar is een organisatie die inhoudelijke en personele ondersteuning biedt aan onder andere instellingen die deze doelgroep een behandeling bieden.
Vanuit de hierin opgedane ervaring kwam een knelpunt naar boven: er blijkt in onvoldoende mate een passend aanbod te zijn in de vervolgtrajecten voor deze jongeren. Dit knelpunt wordt ervaren door de jeugdzorgaanbieders, de hulpverleners, ouders/familie en de jongeren zelf.

Een groot deel van de jongeren wordt vanuit gesloten jeugdzorg geplaatst in voorzieningen waarbij teveel vrijheid en verantwoording zorgen voor terugval in destructief gedrag. Voor andere jongeren blijkt er door hun voorgeschiedenis en problematiek geen vervolgtraject beschikbaar. Dit wordt mede veroorzaakt doordat een groot deel van de aanbieders van gesloten jeugdzorg nog geen fusiepartner zijn van reguliere jeugdzorgaanbieders. Hierdoor wordt een drempel ervaren om trajectbehandeling van jongeren gedegen vorm te geven.

Het door Inzetbaar ontwikkelde concept Kamertrainingscentrum Plus (KTC+) is een uitkomst voor het genoemde knelpunt. De drempel die nu wordt ervaren, namelijk de overstap van een begrensde leeromgeving naar een open voorziening waarbij de jongere wordt aangesproken op zijn verantwoordelijkheden en aanpassingsvermogen en een (te) grote mate van vrijheid krijgt, wordt hiermee verlaagd.

KTC+ positioneert zich binnen de keten van Jeugdzorg tussen de Jeugdzorg+ en het reguliere KTC. De + verwijst naar aansluiting op de Jeugdzorg+. KTC+ kan hierdoor gezien worden als een tussenstap in het traject van gesloten jeugdzorg naar reguliere jeugdzorg.

Wat onderscheidt dit concept van bestaande initiatieven ?

Om te beginnen de doelstelling. Deze sluit naadloos aan op hetgeen Jeugd en Gezin voor ogen heeft in de trajectbenadering van jongeren.
Daarnaast is de methodiek vernieuwend. Deze maakt dat duurzame veranderingen in clientsystemen kunnen plaatsvinden (de voorwaarden worden hierop afgestemd).

Niet alleen de client heeft een veranderslag te maken, ook zijn (directe) omgeving en netwerk (tezamen clientsysteem genoemd).

Een belangrijk element in onze methodiek tenslotte is de overtuiging dat het clientsysteem zelf mede probleemeigenaar is en dat veranderingen niet zonder intrinsieke motivatie van de client mogelijk zijn.

Het KTC+ verkort de verblijfsduur binnen Jeugdzorg+ door het bieden van een “tussenstap”: de mogelijkheid om in een beschermde omgeving de vaardigheden aan te leren en te oefenen welke nodig zijn om in een regulier KTC te kunnen verblijven. Hiermee wordt de verblijfsduur binnen gesloten jeugdzorg korter en de kans van slagen binnen reguliere jeugdzorg vergroot.

Inzetbaar ziet in het KTC+ een aanvulling op de bestaande Jeugdzorg en Jeugdzorg+.
Deze aanvulling geldt op 2 gebieden: de jongeren verblijven korter binnen gesloten jeugdzorg,
krijgen haalbare doelen voorgeschoteld en doen succeservaringen op waardoor zij meer zelfvertrouwen krijgen in een toekomst als volwaardig lid van de maatschappij.
Daarnaast wordt de doorstroming binnen Jeugdzorg+ vergroot doordat de jongeren eerder klaar zijn voor een vervolgstap, en krijgt de reguliere jeugdzorg minder snel te maken met jongeren die de vrijheid en verantwoordelijkheid niet aankunnen.

Link:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen