Effecten marktwerking tussen ziekenhuizen vooralsnog beperkt

Array

Concurrentie beperkt
Concurrentie tussen ziekenhuizen leidt tot snellere diagnosestellingen en een strakkere operatieplanning, maar heeft vooralsnog geen effect op de gezondheid van patienten. Dit concluderen de CPB-onderzoekers Michiel Bijlsma, Pierre Koning, Victoria Shestalova en Ali Aouragh in het vandaag verschenen CPB Discussion paper ‘The effect of competition on process and outcome quality of hospital care: An empirical analysis for the Netherlands‘. De studie gebruikt hiervoor tien kwaliteitsindicatoren uit de Nederlandse Basisset Prestatie-Indicatoren Ziekenhuizen van de Inspectie van de Gezondheidszorg.

Concurrentie tussen ziekenhuizen heeft vooralsnog geen effect op de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld gemeten in minder (ongeplande) heroperaties of een lagere mortaliteit. Wel is er sprake van een bescheiden effect op het zorgproces. De onderzoekers vermoeden dat ziekenhuizen zich als reactie op de concurrentie met omliggende ziekenhuizen eerst zijn gaan concentreren op kostenefficientie en procesverbeteringen, die vaak makkelijker realiseerbaar zijn. Het blijft dan ook mogelijk dat in een later stadium meer substantiele effecten van concurrentie in de zorg te zien zijn.

De Basisset Prestatie-Indicatoren Ziekenhuizen is in de periode 2004-2008 verzameld. De Basisset biedt de mogelijkheid om verschillende aspecten van zorgkwaliteit te meten. In deze studie maken onderzoekers gebruik van een selectie van twee types indicatoren. Procesindicatoren geven informatie over de kwaliteit van de operatieplanning en de organisatie van de diagnostiek in ziekenhuizen. Zo duidt een lager percentage van operatieafzeggingen kort vóór de operatie op een betere logistiek, net als snelle diagnoses of spoedige operaties. Uitkomstindicatoren meten de gezondheid van patienten tijdens en na de behandeling, bijvoorbeeld sterfte, ongeplande heroperaties, pijnscores en letselschade.

CPB Discussion Paper 157, ‘The effect of competition on process and outcome quality of hospital care: An empirical analysis for the Netherlands‘, is (gratis) beschikbaar als PDF-bestand.

Bron: CPB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen