Zorgmedewerkers kunnen zichzelf online inroosteren

Array


De vandaag geïntroduceerde nieuwe activiteit Assist Zorgpersoneel ziet vooral een rol weggelegd voor een meer flexibele inzet van zorgmedewerkers. Dankzij een innovatieve aanpak maakt Assist een aanzienlijk deel van het zorgpersoneel bij zorginstellingen ook écht flexibel inzetbaar. Via online zelfroostering kunnen medewerkers steeds van te voren aangeven wanneer ze willen werken. Hiermee kan in de steeds veranderende vraag naar zorgcapaciteit worden voorzien. Uiterst efficient voor de instellingen en vooral prettig voor het personeel.

Volgens Assist-directeur Jos Merx is Assist Zorgpersoneel toepasbaar voor zorginstellingen die een deel van hun personeel instellingsbreed willen flexibiliseren. “Via een gezamenlijk flexbedrijf dat alles rondom personeelsmanagement en planning coördineert, optimaliseren we met zorginstellingen de inzetbaarheid van mensen. Instellingen kunnen zo niet alleen de zorgcapaciteit doelmatiger inzetten, maar worden op deze manier ook aantrekkelijker als werkgever. Dus niet alleen de efficiency wordt verbeterd, maar ook de werktevredenheid en uiteindelijk ook de instroom. Verder zorgen we er samen met de instelling voor dat er altijd voldoende medewerkers zijn op ieder benodigd niveau. Zo kan er beter worden ingespeeld op de noodzakelijke tussentijdse aanpassingen in zorgcapaciteit die nodig is door een veranderde zorgvraag of mutaties in de personeelsplanning. De dagelijkse zorgverlening komt dus nooit in het geding.”

39% zorgmedewerkers wil meer uren werken
Flexibiliteit en daaraan gekoppeld flexpools lijken de komende jaren sleutelwoorden te worden in de zorg. Uit het onlangs in opdracht van Assist door Signicom uitgevoerde onderzoek onder zorgmedewerkers blijkt dat 39% van hen meer uren per week zou willen werken. 37% geeft aan zes tot tien uur meer te willen werken. Assist-manager Zorgpersoneel, Jean-Paul Leenknegt: “Het zegt niet dat hiermee in één klap de personeelstekorten opgelost worden, maar het geeft wel aan dat het mogelijkheden biedt om medewerkers langer te laten werken en meer aan je te binden. De praktijk laat echter zien dat zorginstellingen niet altijd de financiele middelen hebben om meer uren te bekostigen of het niet dusdanig kunnen regelen dat medewerkers meer uren kunnen werken op de momenten dat ze dat zelf willen. Wij kunnen hier een oplossende rol van betekenis in spelen.”

Flexpool Vitaal Flex werpt vruchten af
Een eerste try out van Assist Zorgpersoneel werpt zijn vruchten af. Vorig jaar is er met de Vitaal Woonzorg Groep in Eindhoven een joint venture gesloten onder de naam Vitaal Flex BV.
“De tevredenheid onder het Vitalis-personeel is toegenomen”, zegt directeur Floor de Vroome van Vitaal Flex. “Op piekmomenten kunnen we meer mensen inzetten, op dalmomenten minder. Mensen kiezen hun eigen tijden en vinden zo een betere balans vinden tussen werk en privé. Voor de flexpool zetten we zowel een deel van onze eigen zorgmedewerkers in, als mensen van buiten (allemaal gediplomeerd). Vitalis-mensen die zijn overgestapt, hebben een nieuw arbeidscontract gesloten bij Vitaal Flex, waarbij hun bestaande arbeidsvoorwaarden zijn overgenomen. Ook Vitalis-medewerkers die niet hebben gekozen voor Vitaal Flex profiteren van de flexpool. De Vroome: “Voorheen moesten mensen van onze vaste zorgteams ziekte- of vakantieverlof van collega’s zelf opvangen. Men werd hierdoor vaak overvraagd en was de vrije tijd niet zeker. Nu kunnen medewerkers van Vitaal Flex hiervoor worden ingezet. Uiteindelijk willen we eenderde van het zorgpersoneel van Vitalis flexibiliseren.” Het komende kabinet heeft een flinke kluif aan de, volgens de Raad voor de Volksgezondheid, verwachte dramatische personeelstekorten (-700.000 in 2040) in de zorg.

Over Assist
Assist is een organisatie die innovatieve, klantgerichte oplossingen biedt en inspeelt op ontwikkelingen en vraagstukken in de zorg. Uitgangspunten zijn het efficienter en gastvrij inrichten van zorg(ondersteunende) processen, het verbeteren van de kwaliteit van de zorg tegen zo laag mogelijke kosten. Assist denkt mee met de klant en manifesteert zich als strategisch partner voor zorgondersteuning, facility management, Wmo- en arbeidsmarktvraagstukken en het flexibiliseren van zorgpersoneel. Assist streeft naar langdurige samenwerking met partners en bewijst haar betrokkenheid door verregaande samenwerkingsvormen, zoals een joint venture aan te gaan waarbij de zorginstelling de regie behoudt. Samen met de klant helpt Assist de zorg vooruit.
Meer informatie op www.assistzorg.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen