Meldactie wachtlijst pgb: Veel mensen krijgen nu géén zorg

Array

Ruim de helft van de mensen die een persoonsgebonden budget willen hebben, maar niet krijgen vanwege de wachtlijst, krijgen nu géén zorg. De zorg die zij nodig hebben is namelijk zonder persoonsgebonden budget niet mogelijk. Dit blijkt uit de meldactie van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Ruim 500 mensen deden hun verhaal aan Per Saldo.
Sinds 1 juli kunnen mensen met een beperking die langdurende zorg nodig hebben, geen persoonsgebonden budget meer krijgen. Volgens minister Klink van VWS is het geld op. Hij zei niet te beschikken over financiele ruimte om de stop op het persoonsgebonden budget te voorkomen. Niet iedereen die een persoonsgebonden budget wil en op de wachtlijst komt, zal ervoor kiezen om dan de zorg van een instelling te ontvangen, zo beargumenteerde hij dat de wachtlijst geld gaat besparen. Mensen hechten aan persoonsgebonden budget en gaan het zelf regelen met mantelzorg, aldus Klink.

Maar heeft hij kunnen bevroeden dat zoveel mensen geen zorg zouden aanvragen bij een instelling? Per Saldo is erg geschrokken van de resultaten van de meldactie die zij organiseert. 58 procent heeft geen zorg bij een instelling aangevraagd omdat de beschikbare instellingen niet de juiste zorg kunnen leveren. Deze mensen zijn nu allemaal in een problematische situatie terechtgekomen, waarvoor geen goede oplossingen zijn.
Uit de meldactie blijkt dat 42 procent van de mensen wel kiest voor het rechtstreeks zorg ontvangen van een instelling, de zogenoemde zorg in natura. Per Saldo ziet dat wanneer het om de zorg voor kinderen gaat, vaker wel een beroep wordt gedaan op zorg in natura. Wel geven deze melders aan nog niet te weten of de juiste zorg beschikbaar is en of deze aansluit bij hun wensen. Misschien is de groep die niet bij instellingen terecht kan dus nog wel veel groter.

Belangrijkste redenen die worden genoemd waarom er onvoldoende zorg in natura beschikbaar is:
Een kind verblijft in een instelling. Zijn ouders waren al maanden bezig met de voorbereidingen om hem naar huis te laten komen. Hiervoor hebben zij een persoonsgebonden budget nodig want voor een instelling is het niet mogelijk de intensieve zorg aan huis te leveren. Nu staat hun zoon op de wachtlijst en kan hij niet naar huis.
Het gaat bijvoorbeeld ook om 24-uurszorg na een ziekenhuisopname.
Uit andere verhalen blijkt dat mensen al een zorgaanbieder hebben uitgekozen die precies aansluit op de zorg die zij nodig hebben, maar die alleen werkt met een persoonsgebonden budget. Deze zorg wordt niet door een zorg in natura-aanbieder geleverd. Om deze reden kiezen ze er niet voor om zorg in natura aan te vragen.
Andere mensen melden dat het gaat om begeleiding op maat thuis en in het weekend bij kinderen met een psychiatrische problematiek; zorg die ook niet beschikbaar is in natura.
Per Saldo hoort ook regelmatig dat mensen na opname in een instelling juist kiezen om een naaste thuis met een persoonsgebonden budget te verzorgen. Op dit moment is dit door de wachtlijst niet mogelijk. Per Saldo vindt het schrijnend om te horen dat ouders zo niet de keuze kunnen maken om zelf voor hun gehandicapte kind thuis te zorgen.
Een aantal mensen geeft aan dat zij zelf de benodigde zorg gaan regelen en betalen.

Saillant detail is ook dat als er wel de juiste zorg bij een instelling beschikbaar is en wordt aangevraagd, ook daar een wachtlijst is. Het heeft dan, volgens deze melders weinig zin om zorg in natura aan te vragen.

Schrijnende situaties

  • Kinderen die niet naar school kunnen zonder een persoonsgebonden budget
  • Kinderen die uit huis geplaatst moeten worden zonder een persoonsgebonden budget
  • Personen die langer in een instelling  moeten verblijven als zij niet in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget
  • Mensen die al zorg in natura ontvangen, maar deze zorg is niet passend of toereikend

Bron: PerSaldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen