ADHD in beweging

Array

Kinderen met ADHD hebben concentratieproblemen en vertonen hyperactief, impulsief gedrag. Een derde van deze kinderen heeft daarnaast een motorische onhandigheid. Dit wordt DCD genoemd: Developmental Coordination Disorder. Kinderarts Ellen Fliers onderzocht de klinische en erfelijke aspecten van deze, relatief onbekende, motorische stoornissen. Haar onderzoek maakt deel uit van de International Multicentre ADHD Genetics-studie. In Nederland deden 365 families waarin ADHD voorkomt, mee. Van de deelnemende kinderen is de motoriek in kaart gebracht en er is DNA afgenomen voor genetisch onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat bij kinderen met ADHD motorische stoornissen op alle leeftijden voorkomen, en evenveel bij meisjes als bij jongens. Slechts de helft van deze kinderen is hiervoor behandeld met fysiotherapie, terwijl het bewezen is dat fysiotherapie effectief is. In het genetische onderzoek ontdekte Fliers een aantal genen dat te maken heeft met de ontwikkeling van zenuwcellen en met de verbinding en communicatie tussen hersencellen. De genen blijken zowel in zenuwcellen als in spiercellen tot expressie te komen. Mogelijk spelen deze genen een rol in het ontstaan van de motorische stoornissen bij ADHD-kinderen.

Biografie
Ellen Fliers (Amsterdam, 1954) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze specialiseerde zich tot kinderarts in het AMC te Amsterdam. De registratie in het subspecialisme sociale pediatrie volgde in 2001. Ze werkt als kinderarts sociale pediatrie bij Lucertis Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Rotterdam. Tevens is ze bestuurslid van het Netwerk ADHD. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit de afdelingen Psychiatrie en Antropogenetica van het UMC St Radboud en valt onder het onderzoeksinstituut Donders Centre for Neuroscience.

Datum: dinsdag 21 september 2010
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. E.A. FliersPromotorsDe heer prof. dr. J.K. Buitelaar
Copromotors: Mevrouw dr. B. Franke
Titel promotie: Motor coordination in children with ADHD. Clinical, familial and genetic aspects

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen