Updates van grootste kankerpreventierapport ooit

Array

Nieuw bewijs ondersteunt verband tussen lichaamsvet, alcohol en darmkanker
Het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk heeft twee belangrijke onderzoeksanalyses naar de oorzaken van darmkanker gepresenteerd op een internationale conferentie over voeding, lichaamsbeweging, gewicht en kankerpreventie in Londen. Beide analyses ondersteunen de bestaande kankerpreventie-aanbevelingen van het internationale World Cancer Research Fund netwerk, waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds deel van uitmaakt.

Het wetenschappelijke rapport over kankerpreventie van het netwerk uit 2007: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective stelt dat zowel overgewicht als alcoholgebruik het risico op darmkanker vergroten. De eerste onderzoeksanalyse toont aanvullend bewijs dat het hebben van overtollig vet rond de taille bijzonder schadelijk is. De tweede analyse bevestigt dat alcoholconsumptie het risico op darmkanker verhoogt. Dit verhoogde risico is groter voor mannen dan voor vrouwen.
Beide analyses zullen worden toegevoegd aan het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefstijl en de preventie van kanker. De bevindingen van dit rapport worden periodiek bijgewerkt per type kanker als onderdeel van het ‘Continuous Update Project’. Vorig jaar werd een update over borstkanker vrijgegeven.

Grotere rol lichaamsvet bij darmkankerrisico

Professor Martin Wiseman, medisch en wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De laatste bevindingen bevestigen het bewijs dat overtollig lichaamsvet een belangrijke risicofactor is voor darmkanker. Sterker nog, wetenschappers beweren dat, na niet roken, een gezond gewicht de belangrijkste rol speelt bij kankerpreventie. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert mensen om naar een zo slank mogelijk postuur te streven, maar ondergewicht te vermijden.”

Dr. Teresa Norat, hoofdonderzoeker: “Daarnaast versterkt deze studie de aanwijzingen dat de plaats waar het vet gedragen wordt ook belangrijk is. Dit betekent dat mensen met een brede taille gewichtverlies moeten overwegen, zelfs als hun gewicht binnen de normale BMI-grenzen valt. De studie geeft ons een beter beeld over hoe lichaamsvet het risico op darmkanker beïnvloedt. Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe buikvet kan worden voorkomen bij mensen met zowel een normaal gewicht als overgewicht.”

Alcohol heeft grotere invloed op darmkankerrisico bij mannen
De uitkomsten van de onderzoeksanalyse naar alcohol en darmkanker zijn zorgwekkend, omdat mannen in Nederland aanzienlijk meer alcohol drinken dan vrouwen. Alhoewel de studie duidelijk laat zien dat mannen belang hebben bij het minderen van hun alcoholconsumptie, benadrukken wetenschappers dat alcohol ook een belangrijke risicofactor is voor vrouwen. Er bestaat namelijk overtuigend bewijs dat alcohol het risico op borstkanker verhoogt. Nu toont deze nieuwe studie aan dat alcohol ook het risico op endeldarmkanker bij vrouwen verhoogt.

“Deze onderzoeksanalyse bevestigt dat alcoholconsumptie een risicofactor voor kanker is”, zegt Wiseman van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ondanks de sterke bewijzen zijn veel Nederlanders nog niet op de hoogte van dit verband. Onze taak is mensen hiervan bewust te maken zodat zij zelf weloverwogen keuzes kunnen maken die de kans op kanker verkleinen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert dat als mensen al alcohol drinken, zij het aantal glazen per dag beperken tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen.”
Norat vervolgt: “Het verband tussen alcohol en darmkanker is een gebied waar de laatste jaren veel onderzoek naar is gedaan. Hoewel het bestaande bewijsmateriaal minder consistent is over de link tussen alcohol en darmkanker bij vrouwen, stelt deze nieuwe studie dat het effect van alcohol op endeldarmkanker vergelijkbaar is bij mannen en vrouwen.”

Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mensen in Nederland darmkanker. Meer informatie op www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.
www.wcrf.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen