TU Delft schiet kankerpatiënten te hulp

Array

De onderzoeksreactor van de TU Delft gaat bij ernstige tekorten als back-up fungeren voor de productie van de medische radio-isotoop molybdeen-99. Die isotoop wordt massaal door ziekenhuizen gebruikt voor het opsporen van kanker. Er ontstaan echter regelmatig tekorten, doordat er wereldwijd slechts vijf grote commerciele producenten zijn die bovendien met oudere reactoren werken. De TU Delft gaf eerder dit jaar al aan als achtervang te kunnen fungeren bij een tekort aan isotopen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt dit aanbod aan en heeft de universiteit opdracht gegeven de onderzoeksreactor geschikt te maken voor de isotopenproductie.

Leveringszekerheid
Medische isotopen worden massaal door ziekenhuizen gebruikt voor het opsporen van ziektes, vooral kanker. Omdat er wereldwijd slechts een vijftal, commerciele, producenten zijn met oudere reactoren, is de leveringzekerheid van medische isotopen de laatste jaren problematisch geweest. De onderzoeksreactor van de Technische Universiteit Delft zal in de toekomst als achtervang kunnen fungeren voor de Hoge Fluxreactor in Petten. De reactor in Delft kan iets meer dan de wekelijkse behoefte aan molybdeen-99 in Nederland overnemen. Daarbij is overigens niet gezegd dat in Nederland geproduceerde isotopen ook daadwerkelijk in Nederland gebruikt worden.

Opsporingsmiddel
Molybdeen-99 wordt door de farmaceutische industrie verwerkt tot het opsporingsmiddel ‘molybdeen-99/technetium-99m generator’. Als een arts vermoedt dat een patient een bepaalde tumor heeft, spuit hij technetium-99m uit de generator, gekoppeld aan stoffen die zich aan dat soort tumor hechten, in het lichaam. Het technetium-99m zendt fotonen uit (gammastraling) die van buiten het lichaam met speciale apparatuur gedetecteerd kunnen worden. Hieruit kan dan een foto van de tumor worden gemaakt, waarmee de plaats van de tumor in het lichaam duidelijk wordt. Dit is belangrijk voor een optimale behandeling.

Aanpassen van de reactor
De Delftse onderzoeksreactor wordt nu geschikt gemaakt voor de productie van molybdeen-99. Zodra daarna de veiligheidskeuringen gedaan zijn, kan de reactor in noodsituaties de isotopen daadwerkelijk gaan produceren. “Het Reactor Instituut Delft wil zich hiermee inzetten voor de zorg voor kankerpatienten door bij te dragen aan voldoende beschikbaarheid van medische isotopen”, aldus prof. Tim van der Hagen, directeur van het Reactor Instituut Delft.

Reactor Instituut Delft
De onderzoeksreactor van de TU Delft wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek op de gebieden gezondheid, energie en materialen. Om met de reactor nieuwe wetenschappelijke uitdagingen aan te kunnen gaan en om nog preciezer en flexibeler in te kunnen springen op maatschappelijke vraagstukken, zoals de productie van molybdeen-99, wordt gewerkt aan het Oyster programma (Optimised Yield – for Science, Technology & Education - of Radiation). Met dit programma kan de productie van molybdeen-99 verder verhoogd worden, doordat dan meer neutronen beschikbaar zullen zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen