Instituut voor Alcoholbeleid jaagt op wijnboer Ilja Gort

0
314

De STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, heeft de Nederlandse wijnboer Ilja Gort aangeklaagd bij de Reclame Code Commissie.
Volgens de heer W. van Dalen van dit instituut maakt Gort zich schuldig aan het aanzetten tot alcoholmisbruik.

Aanleiding hiertoe zijn de ‘La Tulipe’ wijnen die Gort op zijn Ch(aa)teau la Tulipe de la Garde, bij Bordeaux, exclusief voor Albert Heijn produceert.
In een tekst op het achteretiket hiervan adviseert de wijnproducent om twee à drie glazen wijn per dag te drinken.

Gort: ‘Van Dalen citeert slechts de eerste regel van die tekst. Dat is stemmingmakerij, want daarna vervolgt die tekst: ”Maar probeer ook wat meer te bewegen. Hou je niet van sport? Maak je geen zorgen: gewoon niet doen. Drink lekker veel water en eet niet te vet. Denk positief, lach veel en geniet van het leven. Dan leef je waarschijnlijk het langste, maar zeker het prettigste.”

Gort beschouwt zijn advies om niet te veel te drinken, positief te denken en van het leven te genieten, als zijn persoonlijke visie op het leven, die hij zeker niet als een reclame-uiting wil bestempelen.
“Ik ben een gepassioneerde wijnboer en ik hou van goede wijn en van het goede leven. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek allang aangetoond dat een paar glazen wijn per dag gezond is,” aldus de wijnboer.
“Bovendien zouden ze blij moeten zijn bij dat Instituut voor Alcoholbeleid, want ik doe wat zij zouden moeten doen: ‘Alcoholbeleid’. Door het gebruik van 2 à 3 glazen per dag te adviseren, roep ik de consument op tot matigheid. Dat is toch waar dat Instuut voor betaald wordt? Ik doe hun werk en zei openen de jacht op mij. Ik zou ze een factuur moeten sturen!”

De Reclame Code Commissie behandelt deze zaak 28 september a.s.

Vorig artikelMS Centrum Nijmegen officieel geopend
Volgend artikelDoelbewust Pink 2009
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.