Emmen pakt openbare geestelijke gezondheidszorg energiek op één

Array

Eén van de aandachtsgebieden van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) betreft de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). Dit is de zorg aan dak- en thuislozen. Dezen hebben meestal ernstige psychische en verslavingsproblemen, financiele en sociale problemen. Al was het maar omdat zij dakloos zijn of zwerven van familie naar 24-uursvoorziening. Ook behoren tot deze groep mensen voor wie huisuitzetting dreigt.

De  Gemeente Emmen en haar drie buurgemeenten willen komen tot geïntegreerd beleid voor de OGGZ – clienten van de gemeenten, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en organisaties zoals het Leger des Heils. Daartoe organiseerden de gemeenten op maandag 27 september een conferentie in Nieuw Amsterdam, dat vlakbij Emmen ligt.

Prof. dr. Guus Schrijvers hield er een lezing over OGGZ en haar relaties met andere zorgsectoren. Hij heeft gepleit gebruik te maken van wetenschappelijk bewezen interventie zoals Assertive Community Treatment (Zuidmeer, 2008), Critical Time Intervention (Van der Plas c.s., 2008) en Housing First (Stefancic, 2007 en Zuidmeer, 2008). Want ook de OOGZ moet zich baseren op Evidence Based Medicine. Helaas was Schrijvers door treinvertraging maar even te midden van de enthousiaste Emmense zorgverleners en lokale politici. Wilt u zijn PP presentatie inzien? Klik dan naar www.unitzorginnovatie.nl/publicatiesunitzorginnovatie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen