NZa heeft toestemming verleend, SOS-arts start op 1 januari met een proef in de Randstad

Array

Arnold Verhoeven mag op 1 januari van start met een proef rond SOS Arts waarbij patïenten 24 uur per dag een huisarts kunnen raadplegen. Na 3 jaar politieke touwtrekkerij heeft de NZa toestemming verleend en kan SOS-arts starten binnen de beleidsregel innovatieve projecten. Om aan de voorwaarden van de beleidsregel te voldoen was de medewerking van minstens één verzekeraar nodig en die is nu gevonden in Stad Holland. Een innovatief project moet ook een regionaal karakter hebben. Er is gekozen voor de Randstad
Alle patienten van Stad Holland in deze regio kunnen 24/7 een SOS-arts voor een visite oproepen (0900-0611) . De arts komt altijd maar de patient dient wel een eigen bijdrage te betalen. De rest wordt vergoed door de basisverzekering. Voor het gedeelte eigen bijdrage kan de patient in overleg met haar verzekeraar in de toekomst een aanvullende verzekering afsluiten.

SOS-ARTS gaat met één visite tarief werken en maakt onderscheid tussen een tarief overdag (werkdagen tussen 08.30 uur – 17.00 uur) en een tarief buiten kantooruren.
Overdag rekent SOS-ARTS € 67,- waarvan € 33,50 eigen bijdrage (Dagtarief € 33,50 basisverzekering + € 33,50 eigen bijdrage). Buiten kantooruren (avond, nacht, weekend) rekent SOS-ARTS € 95,- waarvan € 25 ,- eigen bijdrage (ANW €70 basisverzekering + €25 eigen bijdrage).
Er komen geen aparte deeltarieven zoals voor een telefonisch consult.

Voorlopig hanteert SOS-arts drie verschillende systemen van vergoeding;

– Verzekerden bij Stad Holland, woonachtig in de Randstad, betalen slechts een beperkte eigen bijdrage (innovatieproject – geaccepteerd 1 oktober 2010)

– Iedereen kan SOS-arts aanroepen maar moet de visite zelf betalen. (Tarief niet verzekerde zorg – rechtzaak CbB dient 2 december 2010)

– De werkgever of organisatie betaalt de visite volledig

Huisartsen zijn niet enthousiast over het initiatief en roepen de LHV op om op te treden tegen, zoals zij melden, onjuiste hantering van tarieven omdat een arts van SOS-arts in ANW uren goedkoper is dan een arts overdag.

Na twee jaar wil de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) de proef evalueren en kijken of SOS-Arts aan de verwachtingen voldoet. Verhoeven kondigt aan dat hij bij de nieuwe minister van Volksgezondheid snel een verzoek indient om de proef over meer regio’s uit te smeren. Ook hoopt hij nog altijd dat andere verzekeraars zich bij zijn initiatief aansluiten.
Bron: SOS-arts & Zorg20

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen