NZa heeft toestemming verleend, SOS-arts start op 1 januari met een proef in de Randstad

0
219

Arnold Verhoeven mag op 1 januari van start met een proef rond SOS Arts waarbij patïenten 24 uur per dag een huisarts kunnen raadplegen. Na 3 jaar politieke touwtrekkerij heeft de NZa toestemming verleend en kan SOS-arts starten binnen de beleidsregel innovatieve projecten. Om aan de voorwaarden van de beleidsregel te voldoen was de medewerking van minstens één verzekeraar nodig en die is nu gevonden in Stad Holland. Een innovatief project moet ook een regionaal karakter hebben. Er is gekozen voor de Randstad
Alle patienten van Stad Holland in deze regio kunnen 24/7 een SOS-arts voor een visite oproepen (0900-0611) . De arts komt altijd maar de patient dient wel een eigen bijdrage te betalen. De rest wordt vergoed door de basisverzekering. Voor het gedeelte eigen bijdrage kan de patient in overleg met haar verzekeraar in de toekomst een aanvullende verzekering afsluiten.

SOS-ARTS gaat met één visite tarief werken en maakt onderscheid tussen een tarief overdag (werkdagen tussen 08.30 uur – 17.00 uur) en een tarief buiten kantooruren.
Overdag rekent SOS-ARTS € 67,- waarvan € 33,50 eigen bijdrage (Dagtarief € 33,50 basisverzekering + € 33,50 eigen bijdrage). Buiten kantooruren (avond, nacht, weekend) rekent SOS-ARTS € 95,- waarvan € 25 ,- eigen bijdrage (ANW €70 basisverzekering + €25 eigen bijdrage).
Er komen geen aparte deeltarieven zoals voor een telefonisch consult.

Voorlopig hanteert SOS-arts drie verschillende systemen van vergoeding;

– Verzekerden bij Stad Holland, woonachtig in de Randstad, betalen slechts een beperkte eigen bijdrage (innovatieproject – geaccepteerd 1 oktober 2010)

– Iedereen kan SOS-arts aanroepen maar moet de visite zelf betalen. (Tarief niet verzekerde zorg – rechtzaak CbB dient 2 december 2010)

– De werkgever of organisatie betaalt de visite volledig

Huisartsen zijn niet enthousiast over het initiatief en roepen de LHV op om op te treden tegen, zoals zij melden, onjuiste hantering van tarieven omdat een arts van SOS-arts in ANW uren goedkoper is dan een arts overdag.

Na twee jaar wil de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) de proef evalueren en kijken of SOS-Arts aan de verwachtingen voldoet. Verhoeven kondigt aan dat hij bij de nieuwe minister van Volksgezondheid snel een verzoek indient om de proef over meer regio’s uit te smeren. Ook hoopt hij nog altijd dat andere verzekeraars zich bij zijn initiatief aansluiten.
Bron: SOS-arts & Zorg20