AzG start e-mailactie: ‘Handen af van onze medicijnen!’

Array

Artsen zonder Grenzen roept Nederland op de Europese Unie aan te schrijven
De Europese Commissie is van plan een handelsovereenkomst met India te sluiten die de aanvoer van generieke medicijnen, waaronder tegen aids, afsnijdt. Ook staan er allerlei bilaterale verdragen, invoerbeperkingen en een internationaal handelsverdrag, zoals de ACTA, op stapel die de toegang tot levensreddende, betaalbare medicijnen voor miljoenen mensen in arme landen ernstig in gevaar brengt. Om dit te voorkomen start Artsen zonder Grenzen vandaag een wereldwijde e-mailactie. Artsen zonder Grenzen vraagt het publiek zijn stem te laten horen aan de Europese Unie. Meedoen aan de actie kan via www.artsenzondergrenzen.nl/medicijnenactie

‘Artsen zonder Grenzen is afhankelijk van betaalbare generieke medicijnen om onze patienten te behandelen. 80 procent van onze aidsmedicijnen komen uit India, medicijnen waarmee we 160.000 mensen elke dag een nieuwe kans op leven geven. We moeten daarom opkomen voor die mensen die de dupe zullen zijn van de voornemens van de Europese Unie om de productie en aanvoer van levensreddende medicijnen te blokkeren. Daarom lanceren we onze e-mailactie ‘Handen af van onze medicijnen!’, aldus Unni Karunakara, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen.

Niet alleen hulporganisaties, maar ook hulpprogramma’s van diverse westerse overheden profiteren van de goedkope generieke medicijnen. Uit een recente studie van de Journal of the International AIDS Society blijkt dat 9 op de 10 cruciale aidsremmers die internationale donoren, waaronder Europese regeringen, ingekocht hebben, afkomstig waren van Indiase geneesmiddelenfabrikanten.

Ook is de Europese Unie bezig met andere landen om bilaterale overeenkomsten af te sluiten die nog grotere beperkingen voorschrijven dan het internationaal recht vereist. Bovendien is de Europese Unie is een van de drijvende krachten achter de geheime onderhandelingen over een internationaal Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), en probeert zo maatregelen door te drukken die de productie van generieke geneesmiddelen beperken. EU-maatregelen hebben nu al geleid tot invoerregels waardoor generieke geneesmiddelen die op weg waren naar ontwikkelingslanden, in Europese havens zijn vastgehouden, waaronder diverse vrachten in Nederland.

Marius Müller, arts en medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Kenia: ‘Door betaalbare, generieke aidsmedicijnen uit de handen van onze patienten en hun kinderen weg te nemen, ontneemt de Europese Unie hen de hoop op een normaal leven.’
Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl/medicijnenactie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen