Pijn kinderen met brandwonden eindelijk meetbaar

Array

Tot voor kort werd pijn bij kleine kinderen met brandwonden niet goed gemeten, omdat er geen geschikt instrument was. Onderzoek gefinancierd door de Brandwonden Stichting en uitgevoerd door Alette de Jong, verpleegkundig onderzoeker bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland, brengt daarin eindelijk verandering. De COMFORT(C) gedragschaal blijkt uitstekend toepasbaar voor het meten van pijn bij kleine kinderen met brandwonden. En dat is winst voor de kinderen: pijnbestrijding kan hierdoor geoptimaliseerd worden.

Patienten in brandwondencentra zijn veelal kinderen van 0 – 4 jaar. Brandwonden zijn vaak zéér pijnlijk. Vooral de dagelijkse verbandwisselingen kunnen als ondraaglijk worden ervaren. Alette de Jong: “Adequate pijnbestrijding is een vereiste voor brandwondenslachtoffers. Maar daar waar volwassen patienten zelf heel goed in staat zijn de mate van pijn aan te geven, kunnen kinderen tussen 0 en 4 jaar dit niet. Tot voor kort moesten verpleegkundigen zelf inschatten hoeveel pijn een kind met brandwonden heeft. Maar die inschatting kon per verpleegkundige best verschillen. Dan is het lastig te beoordelen of een kind voldoende pijnmedicatie krijgt.”

Betere pijnbestrijding bij kinderen

Uit onderzoek van Alette de Jong bleek dat de COMFORT(C) gedragschaal een betrouwbare en valide methode is om pijn bij kleine kinderen met brandwonden in kaart te brengen. Een belangrijk resultaat, want nu hebben verpleegkundigen in de drie brandwondencentra een hulpmiddel om de toegepaste pijnbestrijdingsmethode te evalueren. De COMFORT(C) gedragschaal geeft pijn weer aan de hand van kenmerken als huilen, spanning in het gelaat en spieren. De uitkomst van de observaties van verschillende verpleegkundigen, komt nu overeen. Voor kinderen met brandwonden is er nu eindelijk een betrouwbaar meetinstrument voor pijn, zodat de pijnbestrijding adequaat kan worden aangepast.

Brandwonden Stichting maakt onderzoek mogelijk
De Brandwonden Stichting financiert onderzoek van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland dat plaatsvindt in de drie Nederlandse brandwondencentra. Dit sluit aan bij één van de belangrijkste doelstellingen van de Brandwonden Stichting: onderzoek mogelijk maken om het leed als gevolg van een brandwondenongeval te verminderen. De financiering wordt mogelijk gemaakt door inkomsten uit de jaarlijkse collecte. Van 10 t/m 16 oktober houdt de Brandwonden Stichting weer collecteweek.

Het Sophia Ziekenhuis van het Erasmus MC heeft in samenwerking met GHIP Support een implementatiemodule voor de Comfort© gedragschaal ontwikkeld. De Comfort© gedragschaal is een meetinstrument dat relatief eenvoudig en objectief helpt beoordelen of kleine kinderen (0 tot 6 jr) pijn en ongemak hebben. Op de afdelingen waar de Comfort© gedragschaal wordt gebruikt, is beduidend meer aandacht voor pijn bij kinderen. Verpleegkundigen en artsen reageren alerter. Bovendien weten zij elkaar beter te vinden als het gaat om pijnbestrijding. De implementatiemodule Comfort© gedragschaal bestaat uit praktische ondersteuning op de werkvloer waarbij teams in 5 stappen door de implementatie van de Comfort© gedragschaal worden geleid.

Voorkomen van onnodig pijn en ongemak
Een van de belangrijkste doelen van de Comfortschaal is te voorkomen dat kinderen (0-6 jr) onnodig pijn en ongemak hebben. De Comfortschaal is een gedragsschaal waarbij de VAS-score is opgenomen.  Het vaststellen of baby’s en kleine kinderen pijn hebben na een ingreep, is niet eenvoudig, omdat zij dat vaak niet goed kunnen uiten. Bovendien blijken gevoelens van pijn, angst en stress in de belevingswereld van een kind vaak door elkaar te lopen, waardoor het voor artsen en verpleegkundigen het vaak lastig is om te beoordelen hoeveel pijn kinderen ondervinden en welke maatregelen moeten worden genomen. De gedragsschaal meet het (on)comfortabel zijn van het jonge kind. De VAS-score meet de pijn. Voor deze patientengroep is het dus noodzakelijk van beide scores gebruik te maken.
Een implementatie van een pijnmeetinstrument zoals de VAS-score, zoals binnen het programma Sneller Beter, is voor de jonge patientengroep (0-6jr) in het ziekenhuis niet toereikend .
Bruikbaar in de praktijk
De Comfortschaal komt van oorsprong uit Amerika en bleek hoog te scoren in het
onderzoek ‘Pain unheard?’ (2001) van M. van Dijk van het Erasmus MC. In dit onderzoek werden de verschillende pijninstrumenten die ontwikkeld zijn met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat de Comfortschaal betrouwbaar en valide is, en bruikbaar in de praktijk. Het Erasmus MC besloot de Comfortschaal te vertalen naar de Nederlandse situatie en in te voeren binnen het eigen ziekenhuis. Begin 2006 hebben ongeveer 200 verpleegkundigen uit zesenveertig ziekenhuizen een training gevolgd om de schaal toe te passen binnen hun ziekenhuis.

Praktische ondersteuning
GHIP Support ondersteunt de afdelingen binnen de ziekenhuizen die aan pijnbeleid voor jonge kinderen willen doen. Enerzijds de verpleegkundige staf wordt opgeleid en bevoegd in het scoren op basis van een geobjectiveerde meetschaal (Comfort gedragschaal). Anderzijds door er voor te zorgen dat behandelafspraken (algoritmen) voor pijnbeleid worden gemaakt tussen de verschillende specialismen (kinderartsen, (kinder)chirurgen en (kinder)anesthesiologen), pijnteams en verpleegkundigen.

Doelstelling op ziekenhuisniveau
Het invoeren van betrouwbare pijn en ongemak meting bij kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar met daaraan gekoppelde behandelstrategieen waarbij verpleegkundigen gedelegeerde behandeltaken krijgen.

Doelgroep

  • Verpleegkundigen van de betrokken afdelingen binnen het ziekenhuis
  • Medisch Specialisten; kinderartsen, (kinder)chirurgen en (kinder)anesthesiologen van de betrokken afdelingen binnen het ziekenhuis
  • Management van de betrokken afdelingen binnen het ziekenhuis
  • Pijnteams

Opbouw van het implementatie programma

Fase 1:

In deze fase van het implementatie programma is de doelstelling om verpleegkundigen op afdelingen waar kinderen in de leeftijdscategorie van 0-6 jaar worden behandeld, betrouwbaar pijn en discomfort bij deze kinderen te laten scoren. Deze fase wordt afgerond met een bevoegdheidsmeting van de verpleegkundige staf.

Fase 2:

De implementatiemodule van de Comfort© gedragschaal start bij de orientatie en het creeren van draagvlak en het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak voor de locatie specifieke situatie. Vervolgens behandelt de implementatiemodule het onderhoud en beheer van de Comfort© gedragschaal zoals de kwaliteitsborging en intercollegiale toetsing in het gebruik ervan.

In deze fase worden medische en verpleegkundige pijn beleids- en interventie afspraken gemaakt die aansluiten op de gescoorde waarden van pijn en ongemak bij kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar. Deze afspraken (algoritme) tussen medisch specialisten en verpleegkundigen dienen zodanig te zijn dat binnen het betreffende ziekenhuis er sprake is van een geintegreerd pijnbeleid bij kleine kinderen.

Kosten
Deze dienstverlening kost per ziekenhuis, onafhankelijk van het aantal afdelingen (mits deze vanaf de start van het implementatieprogramma tegelijkertijd deelnemen) 17.500,- euro excl. BTW voor ondersteuning voor een half jaar.

Bron: Brandwondenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen