Zorg JBZ voor borstkankerpatiënten verloopt goed

Array

Oktober is borstkankermaand. Sinds 2003 worden er in oktober wereldwijd allerlei activiteiten georganiseerd om borstkanker onder de aandacht te brengen. Dat is belangrijk want borstkanker komt veel voor; in Nederland krijgt maar liefst één op de acht vrouwen ooit in haar leven borstkanker. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet zich al jaren met succes in voor een betere zorg voor patienten (ook mannen) met borstkanker.

In het Chirurgisch jaarverslag mammazorg 2009 kunt u lezen wat de prestaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn. In dit verslag wordt gedetailleerd beschreven wat de prestaties van het mammazorgteam in 2009 zijn en welke ambities het team heeft voor de komende tijd.

Borstkanker
De kennis over borstkanker (mammacarcinoom) is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Niet alleen  de mogelijkheden om de diagnose te kunnen stellen zijn uitgebreid maar ook is er steeds meer mogelijk wat betreft behandeling. De eisen die aan de mammazorg gesteld worden, zijn steeds hoger. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis speelt niet alleen in op nieuwe ontwikkelingen, maar neemt ook zelf deel aan en initieert diverse medische studies.

Mammateam
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft sinds 2008 een mammapoli waar vrouwen en mannen met een afwijking in de borst terechtkunnen. Een team van gespecialiseerde chirurgen, radiologen en verpleegkundigen zorgt voor een snelle en goede diagnose. Tijdens het hele traject van diagnose, advies, behandeling en begeleiding is er voortdurend overleg tussen de leden van het mammateam, waarin ook pathologen, internist-oncologen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen en medisch psychologen deelnemen.

Voor het stellen van de diagnose heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis alle moderne faciliteiten in huis, inclusief de mogelijkheid tot een 3D echografie en MRI-geleide biopten uit te voeren. Er wordt standaard een MRI gedaan bij borstkankerpatienten die nog niet in de overgang zijn, patienten met een lobulair carcinoom (kanker die ontstaan is in de melklier) en patienten met opnieuw een tumor in de geopereerde borst.

Samenwerken
De samenwerking met andere partijen als het Bernard Verbeeten Instituut (bestraling) en huisartsen is voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis erg belangrijk. In 2009 is bijvoorbeeld samen met de huisartsen gekeken welke ‘route’ de patient met een afwijking in de borst het best kan doorlopen. Gaat de patient met een knobbeltje in de borst terug naar de huisarts of naar de mammapoli? Hierover zijn nu afspraken gemaakt, waardoor de patienten altijd op de goede plek terechtkomen.

Blijven verbeteren
Om de zorg voor borstkankerpatienten en hun naasten nog verder te verbeteren, vraagt het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook naar de ervaringen van patienten, bijvoorbeeld tijdens een ‘spiegelgesprek’. Hierbij wordt aan patienten die op de mammapoli zijn geweest, gevraagd wat zij goed vonden en wat beter kan. Naar aanleiding van het laatste spiegelgesprek is een ‘spoorboekje’ ontwikkeld. Hierin kan de patient lezen welke ‘route’ hij/zij gaat doorlopen. Ook is in 2010 de capaciteit van de bestaande polikliniek verhoogd en zal een spreekuur starten voor patienten met bijwerkingen van hormonale therapie. Verder is de voorlichting over een reconstructie van de borst verbeterd.

Jaarverslag
Het Chirurgisch jaarverslag mammazorg 2009 is verstuurd aan alle huisartsen en andere zorgpartners in de regio van het Jeroen Bosch Ziekenhuis maar het kan voor u ook interessant zijn om te lezen. U kunt het verslag hier downloaden. Heeft u vragen over de inhoud van het jaarverslag, neemt u dan gerust contact op via: [email protected].

Bron: JBZ

Recente artikelen