MammaPrint maakt iedere borstkanker behandeling uniek

Array

Helaas krijgt 1 op de 2 borstkankerpatientes onnodig chemotherapie. MammaPrint is uniek. Het is de enige test die uw tumor precies in kaart brengt, zodat u en uw arts preciezer kunnen bepalen welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Wat is MammaPrint?
MammaPrint is een test van Agendia waarmee wordt bepaald hoe agressief een borsttumor is. Op basis van de uitkomst van MammaPrint kan uw behandelend arts beter bepalen welke behandeling het beste is na de operatie.

Hoe werkt MammaPrint?
MammaPrint wordt uitgevoerd op vers tumorweefsel, dat meteen na de operatie in een mRNA-conserveringsmiddel wordt bewaard. Dit verse tumorweefsel gaat naar het klinisch laboratorium van Agendia, waar een histologische kleuring wordt gedaan om er zeker van te zijn dat het om tumorweefsel gaat: de kleurtest controleert of er wel minstens 30% tumorcellen aanwezig is.

MammaPrint is een borstkankertest die wordt uitgevoerd met behulp van een micro-array. Dat is een plaatje, verdeeld in duizenden kleine vakjes. Op ieder vakje zijn stukjes DNA vastgezet. In ieder vakje heeft dat DNA een andere code die overeenkomt met de code van precies één gen. Alleen het RNA van dat gen kan zich hechten aan dat ene vakje. Met DNA micro-arrays kun je zo de activiteit van honderden of zelfs duizenden genen tegelijk bestuderen.

MammaPrint meet de mRNA hoeveelheid van 1900 verschillende genen. Daarbij wordt extra gekeken naar de expressie van 70 specifieke genen: die wordt zes maal gemeten. De uitslag van MammaPrint is heel helder: je loopt ofwel een laag risico op uitzaaiingen (‘goede prognose’) ofwel een hoog risico op uitzaaiingen (‘slechte prognose’).

Bron: Mammaprint

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen