Het Sports Field Lab Groningen

Array

Donderdag 14 oktober zal onder leiding van Tom van’t Hek een spectaculaire opening plaats vinden van het Sports Field Lab Groningen (SFLG), de nieuw ontwikkelde onderzoeksfaciliteit van het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Binnen het SFLG wordt praktisch, toegepast wetenschappelijk onderzoek in de sport uitgevoerd. Het Willem Alexander Sportcentrum op het Zernike complex van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen is daarvoor toegerust met moderne meet- en analysefaciliteiten. Het SFLG heeft drie taken: De onderzoeksactiviteiten integreren in het onderwijs op het Instituut voor Sportstudies, het uitvoeren van praktisch en toegepast wetenschappelijk onderzoek en het uitvoeren van testen voor sporters (zowel amateur niveau als topsportniveau). Het SFLG werkt nauw samen met de Rijksuniversiteit van Groningen, faculteit Bewegingswetenschappen en het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid van het UMCG. Tevens zijn de “Academie voor Gezondheidsstudies” en “Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie” van de Hanzehogeschool Groningen betrokken bij het SFLG.

Onderzoeksmethoden

Bewegingsanalyse
Het SFLG biedt de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen een aantal innovatieve methoden om praktisch, toegepast wetenschappelijk onderzoek te doen. Bewegingsanalyses kunnen gemaakt worden door middel van geavanceerde registratietechnieken (Vicon, Biometrics, Almere). Reflectieve markers worden op het lichaam van de sporter geplaatst en het 3D infrarood camera systeem geeft de informatie van deze markers door aan de computer. Bij het maken van bewegingsanalyses kan tevens gebruik gemaakt worden van krachtplaten in de vloer om o.a. gewrichtshoeken, momenten en grondreactiekracht te berekenen. De resultaten worden bestudeerd door de onderzoekers van het SFLG om anatomische comfort van de heup, knie en enkelgewrichten te bepalen. Het advies naar aanleiding van de uitgevoerde testen wordt gebaseerd op de data van de bewegingsanalyse alsook op de expertise van de onderzoekers.

Fysiologische analyse
Fysiologische analyses kunnen gemaakt worden met behulp van verschillende meetinstrumenten. Allereerst kunnen er functionele kracht analyses gedaan worden. Het maximale vermogen (1RM) kan bepaald worden alsmede de kracht-vermogen relatie. Met ondersteuning van Muscle Lab is het vermogen vast te stellen door de kracht tegen de snelheid uit te zetten. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om in een specifieke zone van het vermogen te trainen. Een andere vorm van fysiologische analyse is het meten van het uithoudingsvermogen. Dit kan gemeten worden door middel van een VO2max inspanningstest en lactaatmetingen tijdens fysieke inspanning. Tot slot kan zeer korte inspanning tegen een vastgestelde weerstand op de fiets, kan het maximale vermogen van een atleet worden vastgesteld (Wingate Anaerobic Power test). De uitkomsten zijn een nauwkeurige maat om de effectiviteit van een anaeroob trainingsprogramma vast te stellen.

Wedstrijd- en trainingsanalyse
Voor het analyseren van wedstrijdprestaties wordt de topsporthal van het Willem Alexander Sportcentrum uitgerust met een video registratiesysteem (2 topview camera’s en 4 wandview camera’s). Het kritisch observeren van een tegenstander, het eigen team of de individuele atleet speelt een belangrijke rol bij succes in de sport. De wedstrijd- en traininganalyses worden gemaakt middels SIMI-Scout. Multifunctionele wedstrijdanalyse software die gebruikt kan worden om tactische- en gedragsanalyses te maken. SIMI-Scout geeft oplossingen d.m.v. dynamische beelden of series van beelden voor het visualiseren van gecompliceerde series van acties en voor het opnemen van causale verbanden.

Neuropsychologische analyses
Het Vienna test systeem, beschikbaar gemaakt door Scienceplus Group Groningen, maakt sinds enige tijd deel uit van het SFLG. Hiermee kunnen verschillende persoonskenmerken (o.a. stressbestendigheid en zelfvertrouwen) maar ook neuropsychologische capaciteiten (perifere waarneming, reactietijd, ruimtelijk inzicht, etc.) van sporters en andere deelnemers objectief gemeten worden.

Opening
Op donderdag 14 oktober a.s. zal er een spectaculaire opening plaats vinden van deze innovatieve onderzoeksfaciliteit. Tijdens deze bijeenkomst zullen, onder de bezielende leiding van Tom van ’t Hek, enkele gerenommeerde sprekers hun licht schijnen over het belang van onderzoek, technologie en innovatie binnen de (top)sport. Er zal onder andere een bewegingsanalyse gemaakt worden van kogelstoter Rutger Smith die al jaren tot de mondiale top behoort. Ook zal er een video analyse plaats vinden van een trainingspartij van de huidige landskampioen basketbal Gasterra Flames uit Groningen. Het programma zal gecomplementeerd worden door andere demonstraties, workshops en keynote speakers.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.hanze.nl/home/Schools/Instituut+voor+Sportstudies/Lectoraat/Sports+Field+Lab/opening-sportsfiellab.htm

Tekst: Jan Willem Bruining

Jan-Willem Bruining is bewegingswetenschapper en werkzaam als docent/onderzoeker aan het Instituut voor Sportstudies (Hanzehogeschool Groningen). Hij heeft zitting in de kenniswerkplaats ‘motorisch leren’.

Recente artikelen