Resultaten fase II studie met BSI-201 (iniparib) in combinatie met chemotherapie bij patiënten met gemetastaseerd ‘triple negatief’ borstkanker (mTNBC) veel belovend

Array

Tijdens het 35e congres van de ‘European Society for Medical Oncology’ (ESMO) in Milaan werden de finale data gepresenteerd van de fase II studie met BSI-201 (iniparib) in combinatie met chemotherapie bij patienten met gemetastaseerd ‘triple negatief’ borstkanker (mTNBC).

In de studie werden 123 patienten behandeld met óf alleen chemotherapie op basis van gemcitabine en carboplatine, óf met dezelfde chemotherapie waaraan BSI-201 werd toegevoegd. De mediane levensverwachting van patienten die de combinatie met BSI-201 toegediend kregen, was significant langer (12,3 versus 7,7 maanden), overeenkomstig met 43% minder risico op overlijden. De mediane ziekte-vrije periode was eveneens significant langer met de combinatie, terwijl méér dan de helft van de patienten behandeld met de combinatie een klinisch relevante verbetering gedurende tenminste 6 maanden ondervonden (55,7% versus 33,%). Toepassing van BSI-01 leidde niet tot toename van incidentie of ernst van bijwerkingen in vergelijking tot die opgetreden met chemotherapie. De meest voorkomende bijwerkingen waren – naast bloedarmoede (anemie) – een (tijdelijk) tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes.

BSI-201 is een anti-tumor middel gericht op de remming van het enzym poly (ADP-ribose) polymerase (PARP-1). PARP-1 is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij herstel van beschadigd erfelijk materiaal (DNA) dat van origine in kankercellen aanwezig is dan wel door chemotherapie werd aangetast. Door remming van PARP kan worden voorkomen dat kankercellen het beschadigde DNA gaan repareren, resulterend in versterking van het effect van chemotherapie.

BSI-201 wordt momenteel onderzocht in fase III studies bij patienten met mTNBC en gevorderd niet-kleincellig longkanker (plaveiselcel-type). Verder wordt BSI-201 onderzocht in fase II studies bij patienten met ovarium-, baarmoeder- (uterus-) en hersentumoren.

Bron: Sanofi-aventis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen