Flevoziekenhuis eerste Europese ziekenhuis met Planetree label

Array

Het Flevoziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Europa het officiele Planetree-label ontvangen voor mensgerichte zorg. Gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt heeft de onderscheiding op 8 oktober  uitgereikt gekregen tijdens het jaarlijkse Planetree-congres in Amerika, dat afgelopen week in Denver werd gehouden. Het zorgconcept Planetree staat voor kwaliteit van zorg, het bieden van een helende omgeving voor de patient en een gezonde organisatie.|
Planetree is een internationaal concept, dat ruim 30 jaar geleden in Amerika is opgericht door een patiente, Angelica Thieriot. Haar droom was zorginstellingen te creeren, waarin het beste van hotel, ziekenhuis en thuis is verenigd. Planetree verwijst naar de plataan op het Griekse eiland Kos, waaronder Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst, zijn studenten vele eeuwen geleden les gaf.

Na jaren van voorbereiding

Het ziekenhuis is al enkele jaren bezig met de voorbereiding. De doelstelling was het label voor 10-10-2010 te behalen. Dat is gelukt. De toekenning van het label is een erkenning ‘dat de prestaties en innovaties van het Flevoziekenhuis om een cultuur te creeren waarin zorgaanbieders samenwerken met patienten en hun families, en waar aandacht voor de patient, waardigheid, regie en welzijn op één lijn staan met het bieden van hoogwaardige zorg’.

Trots

Jeltje Schraverus, voorzitter van de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis, is bijzonder blij met de erkenning: “Ik ben er trots op dat we deze omslag samen hebben kunnen maken. De filosofie van Planetree past bij ons. Dit zorgconcept geeft ruimte aan medewerkers om dat te doen waar de patient behoefte aan heeft. En dat begint al bij de voordeur, waar onze gastheren- en vrouwen patienten en bezoekers een warm welkom bieden. De naaste familie is de hele dag welkom bij de patient, tenzij dat het herstel van de patient niet ten goede komt. Er is ruimte voor ieders levensovertuiging. Ook aanvullende zorg, zoals massages en aromazorg maken deel uit van onze zorg.”

Kwaliteit

Maar Planetree staat ook voor kwaliteit in de zorg en een gezonde organisatie. Het  Flevoziekenhuis behaalde onlangs de eerste positie in de AD Ziekenhuis Top 100. Schraverus: ‘We hebben geïnvesteerd in kwaliteit, efficiency en een gezonde organisatie. Met nieuwe apparatuur, multidisciplinaire poli’s en samenwerking met andere zorgverleners. Maar niet op de laatste plaats in mensen. Het Flevoziekenhuis is een huis geworden waar de mens voorop staat, waar patienten met zorg worden omringd en medewerkers graag werken.”

Planetree-netwerk

Het Flevoziekenhuis maakt deel uit van een groeiend netwerk in Nederland. Ook Zorggroep Almere maakt deel uit van het netwerk. Woonzorgcentrum De Toonladder heeft eveneens het label ontvangen. Schraverus: “Het is bijzonder dat in één stad zowel het ziekenhuis als de instellingen voor ouderen zorg en de eerstelijns gezondheidscentra voor hetzelfde concept gaan. Vanuit een gedeelde visie kunnen we tot de beste zorg voor Almeerse patienten komen’.

De groep instellingen die in Nederland samenwerkt met Planetree groeit in alle sectoren, van ziekenhuiszorg tot GGZ-instelling, en bestaat inmiddels uit 14 organisaties. Het internationale netwerk bestaat uit kleine en grote zorginstellingen, varierend van grote academische ziekenhuizen, thuiszorg, gezondheidscentra, zorgcentra, GGZ-instellingen en gehandicaptenzorg in Nederland, VS, Canada, Brazilie en Japan.

Toetssteen

Uniek aan het Planetree-label is dat er zowel gekeken wordt naar de kwaliteit van aangeboden zorg, de zorg zoals die wordt beleefd en de inbedding in de organisatie. Het gaat niet alleen om minimale, wettelijk verplichte zorg maar om excellente, integrale zorg voor patient of client en medewerker. De criteria voor het Planetree-label zijn grotendeels gebaseerd op directe terugkoppeling van patienten op de zorg die zij hebben ervaren.  Planetree legt de lat hoog. De weg naar erkenning door middel van het label is zwaar. Je moet als instelling de nationale prestatienormen voor kwaliteit overtreffen en de gemiddelde landelijke patienttevredenheid in elk geval evenaren “We hebben de toets goed doorstaan”, aldus Schraverus. “En dat zullen we iedere dag opnieuw moeten doen.” Het label is toegekend voor de duur van 2 jaar.

Het Flevoziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Europa het officiele Planetree-label ontvangen voor mensgerichte zorg. Gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt heeft de onderscheiding op 8 oktober  uitgereikt gekregen tijdens het jaarlijkse Planetree-congres in Amerika, dat afgelopen week in Denver werd gehouden. Het zorgconcept Planetree staat voor kwaliteit van zorg, het bieden van een helende omgeving voor de patient en een gezonde organisatie.|

Bron: Flevoziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen