Blindheid wereldwijd afgenomen met 12%

Volgens nieuwe voorlopige cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd 285,3 miljoen mensen met een visuele handicap. De afgelopen tien jaar heeft VISION2020 (een initiatief van IAPB en WHO) bijgedragen aan een verlaging van ruim 9% van het aantal visueel gehandicapten in de wereld. Dat werd deze week bekendgemaakt op een bijeenkomst in Geneve die door de WHO was georganiseerd in het kader van World Sight Day.

De cijfers zijn opmerkelijk omdat de wereldbevolking ouder dan 50 jaar met 18% is toegenomen. Juist in deze groep komt blind- of slechtziendheid relatief vaker voor. Het totaal aantal blinden is afgenomen met 5,2 miljoen (van 45 miljoen in 2004 tot 39,8 miljoen nu), een afname van 12% in zes jaar.

– Visuele handicaps wereldwijd met ruim 9% afgenomen
– Blindheid wereldwijd afgenomen met 12% in zes jaar
– Chronische aandoeningen overstijgen infectieziekten als belangrijkste oorzaak van blindheid
– Gevolgen worden voelbaar in zowel ontwikkelingslanden als de Westerse wereld

Hoewel er veel is bereikt, blijft het de uitdaging voor VISION2020 om de belangrijkste oorzaken van vermijdbare blindheid uit te bannen voor het jaar 2020. Bijna de helft van alle slechtziendheid is het gevolg van ongecorrigeerde refractieafwijkingen (zoals bijziendheid), wat in de meeste gevallen te verhelpen is met een bril.

Terwijl infectieziekten zoals trachoom en rivierblindheid succesvol worden bestreden, nemen chronische aandoeningen zoals staar, leeftijdsafhankelijke macula degeneratie en diabetische retinopathie juist toe. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in de Westerse wereld. Dit onderstreept de trend waarbij infectieziekten door gezondheidsinterventies afnemen en chronische ziekten wereldwijd in opkomst zijn.

De nieuwe cijfers en de gewijzigde trends zijn bekendgemaakt door VISION2020 op World Sight Day 2010, de internationale dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor vermijdbare blind- en slechtziendheid.

Bruce Spivey, president van de International Council of Ophthalmology reageerde gisteren op de nieuwe cijfers: “De grootste uitdaging voor VISION2020 de komende tien jaar is het terugdringen van chronische ziekten zoals leeftijdsafhankelijke macula degeneratie en diabetische retinopathie. Deze stijgen explosief, niet alleen in ontwikkelingslanden, maar over de hele wereld, vanwege de vergrijzende wereldbevolking en veranderende leefpatronen.”

Het jaar 2010 markeert tien jaar VISION2020; de wereldwijde campagne voor het uitbannen van vermijdbare blindheid vóór het jaar 2020. Dankzij VISION2020 hebben WHO-lidstaten toezeggingen gedaan om te investeren in oogzorg; twee WHO-resoluties roepen lidstaten op om VISION2020 plannen te schrijven en te implementeren. Meer dan 100 landen hebben nu een nationaal plan voor oogzorg opgesteld.
Hoewel er al diverse programma’s lopen voor de bestrijding van chronische aandoeningen, blijft het van belang om wereldwijd aandacht te vragen voor dit probleem en preventieve maatregelen te nemen. Dit is één van de prioriteiten van VISION2020 voor de komende tien jaar, waarbij de steun van hulporganisaties en deskundigen op het gebied van oogzorg onmisbaar is.

Bron: Dark & Light Blind Care

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen