Cardioloog aangeklaagd door weduwe

Array

Vorig jaar september overleed in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen een hartpatient, nadat reanimatie niet mocht baten. Zijn weduwe  is ontevreden over de gang van zaken rond de laatste levensuren van haar man.  De vrouw stapte  met haar klachten tegen een cardioloog en drie verpleegkundigen naar het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Zij is van mening dat de cardioloog tijdens de reanimatie een medicijn heeft toegediend, waarvan in het verleden was gebleken dat haar man daar slecht op reageerde. De verpleegkundigen, die als team werkten, wordt verweten dat zij de weduwe te laat op de hoogte hebben gesteld van de situatie. Volgens de vrouw zou zij bij iedere verandering worden gebeld.

Uiteindelijk gebeurde dit pas vlak voor de dood van haar man. Hij was al overleden toen zij in het ziekenhuis aankwam. Het Tuchtcollege behandelde de zaak vrijdagmiddag; de klaagster was niet aanwezig. Volgens de cardioloog en de verpleegkundigen is er niets verwijtbaars gebeurd. De patient was die dag opnieuw in het CWZ opgenomen, nadat in een ander ziekenhuis een ablatie (behandeling die hartritmestoornissen voorkomt) was toegepast.

In eerste instantie ging het goed, maar aan het eind van de nacht traden er toch weer hartritmestoornissen op en die verergerden zodanig dat er moest worden ingegrepen. De verpleegkundigen begonnen met de reanimatie; de cardioloog die dienst had werd gebeld en nam het over. Hij kende de man niet als patient en zou niet hebben geweten dat die niet zo goed op het medicijn reageerde en het de wens van de vrouw was dat dit niet werd toegediend.

Uitspraak op 25 november.

Bron: De diverse bronnen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen